Hírek Magazin

Felkavaró érzelmek a Szemrevaló filmfesztiválon

oktober_novemberA Szemrevaló fesztivál több filmjében is az erőteljes érzelmeké lesz a főszerep. Láthatunk majd komédiát és tragikomédiát hűségről, családi kötelékekről és érzelmi manipulációról, lángoló liftbéli szerelemről, valamint archetipikus történeteket sötét családi és közösségi titkokról.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár harmadik alkalommal hozza el közösen a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát, köztük számos díjnyertes alkotást.

Szeptember 27-én, szombaton 17 órakor és 29-én, hétfőn 21 órakor látható a High Performance című film, melyben két, egymástól nagyon különböző testvér ugyanahhoz a nőhöz vonzódik, igaz, különböző okokból. A Mike Leigh és Ken Loach filmjeinek hangulatát idéző komédia a hűség, a családi kötelékek az és érzelmi manipuláció kérdéseit boncolgatja.

Szeptember 29-én, hétfőn 19 órakor és október 2-án, csütörtökön 21 órakor vetítik a Családban marad című magával ragadó német tragikomédiát, melyben a rendező, Nico Sommer – akinek Silvi című filmjét a tavalyi Szemrevalón láthatta a magyar közönség – bátran teret enged szereplőinek a spontán rögtönzésre. Az olykor dokumentarista hangulatú alkotásban Alina elhatározza, hogy összeismerteti egymással saját és szerelme, Nico szüleit. Alina anyja, Maja számára  hajmeresztő meglepetést tartogat a családi találkozó: Nico apja nem más, mint az ő titkos szeretője. A film idén elnyerte a New Berlin Film Award-on a Legjobb rendezés díját.

Sötét völgy

Szeptember 27-én, szombaton 21 órakor és október 1-jén, szerdán 19 órakorfut majd a Love Steaks című játékos, kiszámíthatatlan alkotás, melya tavalyi Müncheni Filmfesztiválon négy kategóriában vitte el az Új Német Film-díjat, idén pedig a Max Ophüls Fesztivál fődíját. A helyszín egy luxushotel, ahol steakek sercegnek a serpenyőkben, és zsírpárnák zsugorodnak a masszőrkezek alatt. A zöldfülű Clemens a wellness részlegre kerül, a belevaló Larának a konyhai csapatban kell helytállnia. A lift hozza össze őket. Találkoznak, súrlódnak, szikrát vetnek és lángot fognak.

A neves osztrák rendező, Götz Spielmann legújabb filmje, az Október, november szeptember 28-án, vasárnap 19 órakor és október 2-án, csütörtökön 19 órakor lesz látható a Szemrevalón. Az erős képekre, szuggesztív és nagyszerű színészi játékra épülő film archetipikus sztorit mesél el, melyben két lánytestvér találkozik rég nem látott idős apjával. A viszontlátás lassan, de kérlelhetetlenül felszínre hozza a két nő közötti konfliktusokat. Az apa pedig tudja, már nem sok ideje maradt, hogy megossza titkát lányaival.

A Szemrevalót október 3-án 19 órakor a Sötét völgy című osztrák-német koprodukció – Ausztria idei Oscar-nevezettje – zárja majd, mely az idei Német Filmdíjon nyolc kategóriában nyert, továbbá elvitte a Diagonale – Osztrák Filmfesztivál Legjobb operatőri díját is. Röviddel a tél beállta előtt hallgatag idegen bukkan fel az osztrák Alpok eldugott völgyében, melynek közösségét sötét titok egyesíti. Brenner gazda és fiai szigorú törvényei uralkodnak ebben a mikrokozmoszban, ahol hamarosan titokzatos halálesetek történnek. A vetítés után a film rendezőjével, Andreas Prochaskával találkozhat a hazai közönség.

Idén először egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz Szemrevaló, a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között zajlanak a vetítések!

Teljes program: www.goethe.de/szemrevalo és www.facebook.com/szemrevalo

 

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com