Hírek

Fellini-rajongók figyelem: egy héten keresztül vetítik az olasz mester legjobb filmjeit

Édes élet (Federico Fellini, 1960)
Édes élet (Federico Fellini, 1960)

A harminc éve elhunyt Federico Fellini filmjeivel emlékezik az olasz filmművészet megkerülhetetlen alakjára az Art+ Cinema. Február 23. és március 1. között olyan filmeket láthatnak ismét széles vásznon a rajongók, mint az Édes élet, a Casanova vagy az Országúton.

Tematikus Fellini-héttel idézi fel az olasz filmrendezőzseni életútját az Art+ Cinema. Csütörtöktől szerdáig minden nap 20:00 órától egy-egy korszakos mestermű kerül majd a vászonra, a filmeket szinkronizáltan tűzi műsorra a filmszínház.

A nyitány február 23-án az 1953-as Országúton lesz. A 110 perces klasszikus egy egyszerű fiatal lányról szól, aki anyjától útjára az Anhony Quinn által alakított férfi kíséretében indul el. A forgatókönyvért Fellinit két írótársával Oscarra-jelölték és noha azt nem, az idegen nyelvű kategóriát megnyerte a 29. akadémiai díjátadón.

A program sorozatban Az édes élettel, a 8 és ½-lel, a Casanovával, A nők városával és a Cabiria éjszakáival folytatódik. A tematikus hét záróeseménye március 1-jén a Különleges történetek lesz 1968-ból. A 116 perces olasz-francia koprodukció 3 rendező 3 szegmensét tartalmazza a thriller, a horror és a dráma műfajaiban, Fellini a film utolsó harmadáért felelt, az epizódok pedig Edgar Allan Poe novelláit adaptálják.

A Fellini-hét részletes programja az Art+ Cinema oldalán található.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!