Hírek

Feltámadnak a filmklubok

A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésre Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak FILMIOKLUB-ot szeptember közepén. A filmklubok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel a magyar mozi javát ismertetik meg az egyetemista fiatalokkal és a filmnézést újra közösségi élménnyé varázsolják

A klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése céljával kezdeményezte a Nemzeti Filmintézet magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását. Köztudott, hogy néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a technika még nem tette lehetővé, hogy bárhol-bármikor filmet fogyasszunk, szinte minden egyetemen működött filmklub, melyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához. Minőségi szórakozás által hoztak létre közösségeket.

„Egyetemista koromban rendszeresen jártam filmklubba, óriási hatással voltak rám a filmek és a közösségi moziélmény maga.

Évek óta nagy sikerrel működik a Müpamozi filmklub és a FILMIO-nak köszönhetően kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java tavaly ősz óta. Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztjük a közösségi filmnézésre, az egyetemek örömmel fogadták kezdeményezésünket. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok felfedezzék a közös mozizás értékes élményét és újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait.” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A FILMIO magyar film streaming platformnak és az egyetemek lelkes filmklubszervezőinek köszönhetően Csíkszeredától Sopronig 23 egyetemi karon indulnak szeptember közepén FILMIOKLUB-ok, melyek magyar filmeket vetítenek és meghívott szakértőkkel izgalmas beszélgetésekre invitálnak.

A Nemzeti Filmintézet a szervezők felkészítésére jelenléti és online oktatást is kínált, vendégül látja őket a Budapesti Klasszikus Film Maratonon és a Ludwig Múzeumban látható Nagylátószög 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon is. A filmklubszervezők számára a Nemzeti Filmintézet lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát.

Címkék

Keleti Léda

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com