Fókuszban Hírek

Felújítás után újra megnyílt a Mafilm III-IV-es műterme

Goda Krisztina és Makk Károly leleplez

Hét hónap alatt 52 millió forintból újult meg a Mafilm Róna utcai III-IV-es műterme, amelyet Makk Károly és Goda Krisztina filmrendező nyitott meg csütörtökön.

mafilmMakk Károly megnyitó beszédében elmondta: idén nyáron lesz hetven éve, hogy besétált ebbe a stúdióba, ahol először vehetett részt egy magyar film elkészítésében. „Ez a hetven év tartott engem idáig életben” – jegyezte meg a Kossuth-díjas alkotó.

Versenybe hozni

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az MTI-nek elmondta, rendkívül fontos állomás a stúdió újranyitása a filmipar megújításában, amelynek egyik fontos célja volt a Mafilm rendbetétele, „versenybe hozása” is. „Ezt ezzel a stúdióval elértük, és reméljük sokan fognak itt dolgozni, hiszen jó adottságokkal rendelkezik, a város közepén van” – fogalmazott a producer.

A kormánybiztos felidézte, hogy korábban itt készítette A miniszter félrelép jelentős részét, emellett Madonna főszereplésével az Evita kórházjelenetét is. „Akkor még működött, bár néha a fejünkre esett a vakolat” – tette hozzá.

Zákonyi S. Tamás, a Mafilm igazgatója elmondta, hogy a mintegy 800 négyzetméteres, 12 méter belmagasságú stúdió felújítása során sok egyéb között megújult a padlózat, a medence, az elektromos és világításrendszer, korszerűsítették a hőszigetelést, ezenkívül új, fekete horizontfüggönyt és végtelenített háttérrel rendelkező greenboxot építettek be. Ez utóbbi a legkorszerűbb technológiával forgó játék- és reklámfilmeket is ki tudja szolgálni.

Sándor Páltól Schwarzeneggerig

Felidézte, hogy a Korda Sándor alapította filmgyárban 1918-ban épült meg a III-IV-es műterem, ahol a magyar filmek, tévéfilmek jelentős része forgott. Itt készült a többi között az Állami áruház, az Egri csillagok, a Szindbád, a Lila akác, a Régi idők focija, Az ötödik pecsét, a 80 huszár, a Mephisto, a Szerencsés Dániel, a Redl ezredes és A napfény íze is. A nemzetközi produkciókban pedig olyan sztárok dolgoztak itt, mint Jeremy Irons, Gabriel Byrne, Madonna, Antonio Banderas, Arnold Schwarzenegger, Annette Bening, Gérard Depardieu, Glenn Close, James Belushi – sorolta az igazgató, aki a „magyar film bölcsőjének” nevezte a műtermet. Számításai szerint 77 játékfilm, 15 tévéfilm és 23 külföldi produkció készült itt.

Szólt arról is, hogy az 1980-as évektől a karbantartás hiánya miatt folyamatosan romlott az épület állapota. A Magyar Nemzeti Filmalaphoz került Mafilm 2013-ban rendkívüli, 300 millió forintos támogatást kapott, amiből kiegyenlítették a felhalmozódott adósságokat és elkezdték a stúdió felújítását.

Goda Krisztina és Makk Károly leleplez
Goda Krisztina és Makk Károly leleplez

Először reklámfilmek forognak majd

Az MTI kérdésére elmondta, hogy először valószínűleg reklámfilmek készülnek majd a stúdióban, emellett várhatóan a filmalap támogatásával idén forgó játékfilmek, illetve egy-két külföldi produkció alkotói dolgozhatnak majd itt.

„Sajnos az utóbbi 15-20 évben innen elmentek a produkciók, ami az épület állaga miatt következett be. Az elsődleges feladatunk az volt, hogy csábítóvá tegyük a helyszínt” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a Mafilm és az épületegyüttes teljes megújításában gondolkodnak, a legfontosabb feladatuk először megteremteni az infrastrukturális hátteret. „Egy stúdió sosem az üres műteremtől lesz élő, hanem hogy minél több szolgáltatást tud kínálni” – mutatott rá.

Úgy becsülte, hogy mintegy 1,5-2 milliárd forintból újulhat meg teljesen a Róna utcai telephely, terveik szerint ehhez még mintegy 5 évre van szükség.

A következő lépés az irodahelyiségeknek otthont adó épület felújítása lesz, ahova a Magyar Nemzeti Filmalap és a Mafilm irodái költöznek, majd a többi épület következik, végül pedig a fóti stúdió újulhat meg.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..