Hírek

Fényfestők a Mediawave-en

djzoldfoto

A székesfehérvári Méhkasaula Közhasznú Egyesület fényfestéseivel sok éve erőteljesen hozzájárul a Mediawave vizuális hangulatához, ahogy tavaly is festményt varázsoltak a Dunai bástyából. Idén nemcsak megtekinthetjük, ki is próbálhatjuk a fényfestést: üvegfestő műhelyükben az érdeklődők betekintést kaphatnak művészetükbe, és ki is próbálhatják, hogyan kell elkészíteni egy fényüveget.

A Méhkas Dia Projekt tagjai az élőfestést választották, mint technikai megoldást saját fényvetítéseikhez. „Ezt a technikát nem mi találtuk ki, a party kultúrából jött valamikor a 90-es évek közepén. Mi aktívan 2004-2005 óta vetítünk, öt állandó festővel. Mindenki együtt dolgozik, pakolás, festés, fotózás, mindenki kiveszi a részét a munkából.” – meséli Szepesi Imre, azaz DJ Zöld, aki hosszú évek óta elmaradhatatlan résztvevője a Mediawave-nek.

„A házfalra festett képek nem a 21. századi kreativitást dicsérik. Az ősember után az ókori Rómában a házak belsejét gyakran díszítették falfestményekkel, melyek egyfajta ókori tapétaként is funkcionáltak. Ezek az évszázadok során egyre nagyobb, akár hatalmas termeket is betöltő freskókká nőtték ki magukat, majd a 20. század végén a megfelelő technikai háttérnek köszönhetően ma már ott tartunk, hogy fénnyel akár egész házakat is meg tudunk festeni. Az ideiglenes, művészeti tapétákkal díszített falakhoz nem kell más, mint néhány vetítőgép, egy kreatív művész és teljes sötétség, hogy egy-egy üres falfelület életre keljen. Miközben az éjszaka elmúltával a szomszédságnak sem kell dühöngenie a nehezen eltüntethető graffitik miatt, hisz a falakra festett képek a vetítők kikapcsolásával együtt eltűnnek a falakról”- teszi hozzá Szepesi.

„Az élőfestés a mi specialitásunk. Kipróbálnám, milyen a többi műfaj, de nem hiszem, hogy lecserélném az élőfestést bármelyik másik irányzatra. Mi minden vetítésről filmeket készítünk. De ezek nem kamerával készülnek, hanem fotókból állnak össze stop technikával.”

Festettek már vitorlásokat a Velencei-tavon, sípályát a francia Alpokban. Arra a kérdésre, mi lenne az álmuk, azt mondják: a csoport nagy álma kiszínezni a piramisokat. Ha nem is piramist, de esténként a Duna-bástya várfalát lehetőségük lesz kifesteni a Mediawave-en. Aki pedig kedvet érez, hogy kipróbálja a fényfestést, erre is lehetősége lesz a Méhkasaula workshopján. A fesztivál délutánjain a csapat tagjai az esti vetítésre készülve bemutatják technikájukat az érdeklődőknek, akik maguk is kipróbálhatják, hogyan kell megfesteni a mintául használt üveglapot. A legjobban sikerült alkotásokat kivetítik esténként, sőt a készítők le is fotóztathatják vele magukat.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com