Hírek

Fesztivál nagyágyúkkal érkezik az Európai Art Mozi Nap

A legnevesebb fesztiválok sikerfilmjei közül szemezgethetünk az idén októberben egész Európában megrendezett moziünnepen.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Október 14-én immár harmadszor rendezik meg az Európai Art Mozi Napot, amely évről évre emlékezteti a hazai művészmozik közönségét az európai film sokszínűségére. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és a Europa Cinemas gondozásában létrejött eseményen premier előtti vetítésekkel, változatos filmkínálattal és sok egyéb programmal várják a mozi szerelmeseit szerte Európa nagyvárosaiban. Idén több, mint 600 mozi csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük számos magyar artmozi is a nemzetközi eseménnyel szinkronban izgalmas, díjnyertes alkotásokkal kedveskedik a nézőinek. Az Európai Art Mozi Napot 25 magyarországi művészmoziban fogják megrendezni.

A magyar mozik programjában számos alkotást vetítenek a drámától az animációs akció-thrilleren és filmtörténeti klasszikuson át a dokumentumfilmig, de a műsor gerincét három új európai film és három magyar alkotás adja, amelyek mind hetekkel az országos bemutató előtt lesznek láthatók vasárnap. Az Európai Art Mozi Naphoz csatlakozott Budapesten a Művész Mozi, a Cirko-Gejzír, a Kino, a Puskin, a Tabán, a Toldi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Art+Cinema, de tartanak vetítéseket Pécsen, Debrecenben, Sárospatakon, Szombathelyen, Székesfehérváron, Szegeden, Békéscsabán, Nyíregyházán, Miskolcon, Szigetszentmiklóson, Kecskeméten, Tapolcán, Szolnokon, Szentendrén, Gyöngyösön, Jászberényben és Cegléden is.

A bűnös (Den skyldige)

A változatos program részeként lesz megtekinthető Dánia hivatalos Oscar-nevezettje, A bűnös (Den skyldige). A Sundance Filmfesztiválról közönségdíjjal, a miskolci CineFestről pedig a fesztivál fődíjával távozó thriller egy készenléti diszpécser kálváriáját meséli el. Gustav Möller drasztikusan eredeti filmes vállalásának bűnténye egy rejtélyes segélyhívás nyomán bontakozik ki egyetlen helyszínen. Az ünnepelt kamaradrámát több mint egy héttel a premier előtt láthatja a publikum.

A bűnös

A szent és a farkas (Lazarro Felice)

Szintén premier előtt érkezik A szent és a farkas (Lazarro Felice) című olasz misztikus kalandfilm, ami egy jobbágysorban sínylődő parasztfiú és egy nemes fiatalember szokatlan történetét mutatja be. A film író-rendezőjének, Alice Rohrwachernek kirobbanóan eredeti forgatókönyvét a cannes-i filmfesztiválon díjjal honorálták. Rohrwacher költői realista abszurd meséjét a Filmtekercs kritikusa az idei cannes-i versenyprogram egyik legegyedibb hangú, legkülönlegesebb darabjának nevezte.

A szent és a farkas

Bergman 100 (Bergman – A Year in a Life)

A program részeként tekintheti meg a közönség a Bergman 100 (Bergman – A Year in a Life) című rendhagyó dokumentumfilmet, ami a legendás svéd szerző, Ingmar Bergman munkásságának sorsfordító évére és 1957-től 1963-ig tartó, legtermékenyebb alkotói korszakára koncentrál. A film során megszólal a rendezőlegenda egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó is.

Ingmar Bergman: Tükör által homályosan (1961)
Bergman 100

Magyarok az Európai Art Mozi Napon

A nemzetközi produkciók mellett premier előtt mutatkozik be Szilágyi Zsófia Cannes-ban FIPRESCI-díjat nyerő Egy nap című rendezése. A mindennapi gondokkal küzdő háromgyermekes édesanya egyetlen napját elbeszélő dráma sorra zsebeli be az elismeréseket neves fesztiválokról és díjátadókról, a filmet legutóbb a legjobb elsőfilmeseket elismerő kategóriában jelölték az Európai Filmdíjra.

Szintén premier előtt lesz látható a Ruben Brandt, a gyűjtő című egyedi hangulatú magyar animációs film. Milorad Krstić akció-thrillerének világpremierje nyáron volt a locarnói filmfesztiválon, azóta pedig számtalan további fesztivál programjára tűzte, de a produkció eddigi legnagyobb sikere, hogy a Sony Pictures Classics megvásárolta a film jogait a tengerentúli bemutatóhoz, mellyel igazi nemzetközi babérokra törhet.

Ruben Brandt, a gyűjtő

Látható lesz továbbá minden idők legnépszerűbb magyar kalandfilmjének, az Egri csillagoknak egy eddig sosem látott, digitálisan felújított változata. 50 évvel az eredeti bemutató után Várkonyi Zoltán 1968-as klasszikusának felejthetetlen színészi alakításait és monumentális csatajeleneteit 4K minőségben izgulhatja végig a publikum. A restaurált filmváltozatot elsőként az Európai Art Mozi Napon vetítik, majd október 25-től országosan is újból forgalmazásba kerül az Egri csillagok.

A 3. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozatának részletes programját ITT találod meg!


Cikkünk felkérésre készült.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés