Hírek

Fesztiváldíjakhoz járul hozzá és filmforgatást támogat a médiatanács

KAFF- és BuSho-díjak, valamint egy azonnali forgatás támogatásáról döntött, rádiós pályázati felhívásokat és társadalmi sokszínűségről szóló beszámolót fogadott el heti ülésén a médiatanács.

Műsorrendi eltérések miatt a Lánchíd Rádió 200 ezer, szabálytalan termékmegjelenítés miatt a TV2 140 ezer forintos bírságot kapott – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.

A június 21-25-i 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) és a 10. Európai Animációs Játékfilmfesztiválon a médiatanács 1,5-1,5 millió forint felajánlással járul hozzá a Legjobb animációs rövidfilm, valamint a Legjobb animációs tv-sorozat kategória első díjazottjának elismeréséhez. Az augusztus 29. és szeptember 3. között Budapesten rendezett 13. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon pedig 500-500 ezer forintos különdíjat ajánl fel a legjobb magyar fikciós filmnek és a legjobb magyar animációs filmnek.

A Magyar Média Mecenatúra program Escher Károlyról elnevezett ad hoc-pályázatán csaknem 1,7 millió forint azonnali forgatási támogatást szavazott meg a médiatanács egy készülő dokumentumfilm forgatási költségeire. Az alkotás egy Szíriából visszatérő püspök találkozását örökíti meg Görögországba menekült keresztényekkel. Téglásy Ferenc rendező a koncepció szerint azt az elszántságot mutatná be, amellyel a szíriai keresztény menekültek védik önazonosságukat és életben tartják vágyaikat, hogy visszatérjenek szülőföldjükre. A forgatás befejezése után a támogatottnak a forgatott anyaggal indulnia kell a mecenatúraprogram következő dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázatán.

A TV2 szolgáltatóját 140 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezték, mert a Mokka szeptember 21-i adása részletekbe menő, szabálytalan termékmegjelenítésben mutatta be egy biztosítótársaság gépjárműbalesetek esetén nyújtott szolgáltatásait. A műsor így alkalmas volt a termék direkt népszerűsítésére, és hangnemét a jelzett termékmegjelenítés hirdetési forma helyett a reklám fogalmába tartozó árubemutatásként lehetett értékelni.

Hírműsorok társadalmi sokszínűsége

A médiatanács elfogadta és közzétette az interneten a hírműsorok társadalmi sokszínűségét vizsgáló legfrissebb tanulmányát, amelyből kiderül: „továbbra is az elmúlt évek átlagának megfelelő 17,1 százalékos arányban szerepeltek a vizsgált társadalmi csoportok”, egyebek mellett a nemzeti kisebbségek intézményei, a szakszervezeti, érdekvédelmi szervezetek, a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévők, a civil szervezetek, a munkaerőpiaci szempontból inaktívak, az egyházak.

A tavalyi második félévet felölelő jelentés szerint az elemzett kategóriákon belül a gazdaság szereplői jelentek meg a leggyakrabban, összességében 44,1 százalékban. Jelentős médiafelülethez jutottak az inaktívak (22,5 százalék) – ezen belül legtöbbször a fiatalok és a nyugdíjasok –, a civil (17,4 százalék) és az érdekvédelmi szervezetek (12,1 százalék).

A 2,3 százalékot elérő nemzeti és etnikai kisebbségek említésszámain látható, hogy a legutóbbi év nagy változása után részleges visszarendeződés zajlott: emelkedett a határon túli magyarok (35,4 százalék) és stagnált a romák (33,5 százalék) megoszlása, ugyanakkor kevesebbet szerepeltek a bevándorlók (16,8 százalék). Utóbbiak reprezentációit a bűnözés kontextusa dominálta – jegyezték meg.

A civil szervezetek kategóriáján belül figyelemre méltó, hogy a kereskedelmi híradók magasan reprezentálták a helyi civileket, és összességében nőtt az egyházi civil intézmények megjelenése is. Hozzáfűzték, hogy említésre méltó még a külföldi civilek reprezentációja.

Az összefoglaló az M1, a Duna, a TV2, az RTL Klub, az ATV, a Hír TV és az Echo TV híradóira, a Kossuth Rádió Déli és Esti Krónika című műsoraira, valamint az időközben megszűnt Class FM híreire terjedt ki – olvasható a közleményben.