Hírek

Fesztiválsikerek, tévés premierek – Hazai filmhírek advent idején

Foglyok Sodró Eliza

Filmhír-darabkák büszke keblünknek kis hazánkból.

Magyar alkotás nyerte a Mirabile Dictu – Nemzetközi Katolikus Filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó díját

Tekintetek című kisjátékfilm nyerte a 10. alkalommal megrendezett Mirabile Dictu – Nemzetközi Katolikus Filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó díját Rómában – adta hírül az MTI.

A mű a Médiatanács támogatásával született meg a Magyar Média Mecenatúra program keretében.
A film az 1919-ben tragikus körülmények között elhunyt szentendrei káplán, Kucsera Ferenc utolsó napjáról szól. Kucsera Ferencet 1919 júniusában hurcolták el a tanácshatalom vörös katonái, hogy kivallassák, majd végül kivégezzék. A rövidfilm neki állít emléket, kapcsolódva a Kucsera-emlékévhez. A filmet Szentendrén forgatták, rendezője Balogh Ernő Zoltán, a főbb szerepeket Jászberényi Gábor, Sütő András és Horváth Károly alakítja. Az operatőr Halper Simon, a zeneszerző Egerváry Dávid, a producer Halper Dávid.

A Mirabile Dictu filmfesztivált idén tizedik alkalommal írták ki és 1600 versenyműből választotta ki a zsűri a legjobbakat. A díjátadót a napokban tartották Rómában. A Tekintetek a legjobb rövidfilmnek járó első díjat szerezte meg, amelyet a rendező Balogh Ernő Zoltán vehetett át. A Mirabile Dictu fesztiválon eddig még sohasem nyert magyar film.

Nino bárkája premier a Duna Televízióban

December 3-án, a Fogyatékos emberek világnapján lesz hazai tévépremierje Miklauzic Bence új filmjének, a Nino bárkájának – olvasható a Fidelión. A filmben Gera Marina Tourette-szindrómás egyetemistát alakít.

A keserédes vígjáték a szeretetről és az elfogadásról szól, az Emmy-díjas Gera Marinán kívül Znamenák István, Cserna Antal, Bartsch Kata, Baki Dániel és Molnár Áron alakítják a főbb szerepeket.

Miklauzic filmje egy lakótelepi étkezdében játszódik.

A történet szerint Nino, a simlis, ám szerethető vállalkozó remek konyhának gondolja az étkezdéjét, de a lepusztult berendezés, az unalmas ételek nem vonzzák a vendégeket, így a csőd szélén áll. Miután utolsó alkalmazottját sem tudja kifizetni, gyorskölcsön után rohangál. Egyetlen lehetősége marad, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat, így annak ellenére, hogy nem hitelképes, az alapítvány egy hónap próbaidőre ad neki esélyt. Amikor azonban az új munkásai megérkeznek, Nino kénytelen szembesülni a testi-lelki problémákkal küzdő emberek gondjaival.

Megszületik benne a „nagy ötlet”: a sérült emberekkel palermói pizzériát nyit, a Pizza Gambinót. Azt hazudja, hogy a személyzet egy palermói család, különös, bizarr szokásokkal, gesztusokkal. Hiszen a szicíliaiak mind bolondok egy kicsit! Beindul az üzlet. Egy film a szeretetről, az elfogadásról, és arról, hogy ki főz majd, ha kitör az Etna.

Ötödik fesztiváldíj a Hazug című kisfilmnek

Kámán Albert 22 perces Hazug című kisfilmje 5 díjat nyert legutóbb a New York Film Awardson.

Az állami támogatás nélkül, művészi elhivatottságból készült Hazug tavasszal debütált a cannes-i filmfesztivál egyik kísérőeseményén, ahol a közönség vastapssal fogadta az alkotást.

A premier óta pedig már számos sikert ért el a világ legkülönbözőbb pontjain; Los Angelesben, Olaszországban és Las Vegasban is több díjat zsebelhettek be az alkotók.

A film előzetesét hosszú várakozás után, most először láthatja a nagyközönség:

Országos televíziós premier december 29-én az M2 Petőfi TV műsorán!

A Foglyok sikere

A goai A-kategóriás filmfesztiválon nagy sikerrel debütált az Oscar-díjas Deák Kristóf első televíziós nagyjátékfilmje, a Foglyok.

„Hálás közönségünk volt Goában – a film abszurd humora és drámai oldala is működött, nagy tapsot kaptunk a végén” – mondta el a goai premierről Deák Kristóf rendező. A Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásként elismert Indiai Nemzetközi Filmfesztivál mindössze 15 filmet válogatott be a versenyprogramjába.

Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmje az ötvenes évek elején, a Rákosi-korszak legsötétebb napjaiban játszódik Budapesten. Egy család életébe két ÁVO-s alakjában betoppan a hatalom, és innentől kezdve nem csak ők nem hagyhatják el a lakást, de minden érkező rokon és ismerős is fogságba esik – és egyikük sem sejti, hogy miért. Az igaz történetet feldolgozó film abszurd humorral ötvözi a korszak fojtogató, paranoid hangulatát.

Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

A Foglyok főbb szerepeiben Sodró Eliza, Szamosi Zsófia, Fekete Ernő, Porogi Ádám, Molnár Levente, Lengyel Ferenc, Jászberényi Gábor, Soltész Bözse, Kardos Róbert, Csőre Gábor és Vasvári Emese láthatók. Szamosi Zsófia mellett több alkotó neve is visszaköszön az Oscar-díjas Mindenki stáblistájáról. A film a Filmfabriq gyártásában, a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának támogatásával készült, a MasterGood főtámogatói részvételével.

A film december végén lesz látható a Duna Televízióban, teasere már elérhető az interneten.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com