Hírek

Fiatal animációs filmeseket keres a Dargay-díjra a CineFest

Dargay Attila
Forrás: CineFest

A CineFest 2024-es kiadása 30 év alatti magyar animációs filmesek jelentkezését várja. A legjobb alkotó pedig elhozza majd a Dargay Attila-díjat.

Idén is megrendezik az ország egyik legrangosabb filmes fesztiválját Miskolcon. A CineFest 2024-ben ráadásul a 20. jubileumát ünnepli majd, a tőle megszokott szakmai sokszínűséggel.

Az idei seregszemle Dargay-díjjal várja a 30 év alatti fiatal magyar animációs alkotókat, akik június 30-ig nevezhetnek a versenyre.

A végső, szűkített lista augusztus végén jelenik majd meg a legjobb öt hazai alkotó nevével, akik közül végül a fesztivál záróünnepségén, szeptember 14-én hirdetik ki a nyertest.

A 2009-ben elhunyt Dargay Attila a magyar animáció egyik legnagyobb alakja volt; számtalan hazai klasszikus fűződik a nevéhez. Többek között a Vukot is elhozó alkotó, amely a mai napig az egyik legjobb magyar animáció marad, egész munkássága hozzájárult, hogy a hazai animációs élet ennyire pezsgő, változatos és nemzetközi szinten is elismert legyen. Nem csoda hát, hogy a miskolci CineFest az ő nevével fémjelzi a friss magyar animációs készítőknek szánt díját.

Vuk

Szerencsénkre egyébként még 15 évvel Dargay halála után sem maradunk új darab nélkül, hiszen a Csongor és Tünde mozifilm a művész figuratervei és képes forgatókönyve alapján kerül hamarosan elénk.

Az izgalmas keresés a legújabb hazai animációs tehetség után pedig természetesen csak egyike lesz azon elemeknek, amikért idén is érdemes lesz követni a CineFest programját. A fesztivál szeptember 6-a és 14-e között fut majd számtalan nemzetközi sikerrel, magyar munkával, szakmai beszélgetéssel, interjúkkal és közösségi programokkal.

A nívós Miskolci Nemzetközi Fesztivál további híreit itt olvashatjátok. A fiatal nevezőknek pedig nagyon sok sikert kívánunk a Dargay-díjhoz!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com