Hírek

Fiatal magyar filmeseket díjaztak Portóban és Párizsban

A portói nemzetközi filmfesztiválról és a párizsi ÉCU Filmfesztiválról is érkeztek díjak.

Az NFI közleménye szerint kettős magyar sikerrel zárult a hétvégén a portói nemzetközi filmfesztivál, melyet idén immár 42. alkalommal rendeztek meg. A szakmai zsűri Odegnál Róbert és Horváth Illés Lélekpark, valamint Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című, az NFU Inkubátor Programjában készült alkotását is díjazta. Horváth László Attila a Lélekparkban nyújtott alakításáért a legjobb színész, Fazekas Máté Bence pedig a legjobb forgatókönyv díját nyerte el a Portóban. A Lélekpark című fantasy-thriller az NFI színházak és filmesek együttműködését inspiráló támogatásával készült a Blue Duck Arts és a Móricz Zsigmond Színház kooperációjában. A történet egy állatkertből indul, ahol egy férfi anyaszült meztelenül ébred a krokodilok között. Nem emlékszik, hogyan került oda, de arról sem tud beszámolni, hogy hol volt az elmúlt három évben. A főszerepeket Horváth László Attila, Staub Viktória és Pregitzer Fruzsina játssza, a producer Roskó Péter és Vékes Csaba volt.

A Kilakoltatás az NFI Inkubátor Programjában készült és látható már a magyar mozikban. A szatirikus hangvételű dramedy egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy mozikban, kilakoltatás előtt álló néni heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve. Az Orosz Ákos és Nagy Mari főszereplésével készült filmet megtörtént események ihlették.

Kilakoltatás

Ugyanezen a hétvégén, Párizsban az ÉCU filmfesztiválon a Korai menyegző című magyar alkotás kapta a legjobb dráma díját – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t hétfőn. A Csiky Gergely Színház azonos című előadásából Vékes Csaba és Olt Tamás rendezett filmet. A darab egy feledésbe merült, mai szemmel kissé bizarr hagyományt elevenít fel. A főszerepet Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely színház művésze alakítja, feleségét a szintén első nagyjátékfilmes Trill Beatrix, jövőbeli lányukat pedig Német Klára, a kaposvári egyetem színészhallgatója játssza, és egy meglepetés szerepben Koltai Róbert is feltűnik az alkotásban.

Korai menyegző

A Korai menyegző a Csiky Gergely Színház és a Blue Duck Arts produkciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, és a Lélekparkhoz hasonlóan z NFI színházak és filmesek összefogását támogató pályázatának keretében jött létre.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com