Hírek

Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet – vetítés a Budapesti Román Kulturális Intézet filmklubjában

Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet

Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet2014. augusztus 6-án, szerdán 19.00 órai kezdettel a Budapesti Román Kulturális Intézet meghívja a román filmművészet kedvelőit a „Dinică 80+” Film Klubba. A vetítés során a nézők megtekinthetik Nae Caranfil Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet című filmjét, a főszerepben a egyik legsokoldalúbb kortárs román színészművésszel, Gheorghe Dinicăval, aki idén ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját.

A Film Klub a Budapesti Román Kulturális Intézet sikersorozata, amelynek célkitűzése, hogy emlékezetes produkciókon vagy szerepeken keresztül megismertesse a közönséggel a román filmművészet kiemelkedő alakjait.

Nae Caranfil rendező 2002-ben bemutatott filmjét – amelynek egyik főszerepét a parádésan játszó Gheorghe Dinică alakítja – hatalmas nemzetközi siker övezte, amelyet az elnyert díjai is példáznak: Mons-i Filmfesztivál – a zsűri nagydíja, Párizsi Filmfesztivál – közönségdíj, Wiesbaden „goEast” Filmfesztivál (2002) – a zsűri különdíja, Würtzburgi Nemzetközi Filmhétvége (2003) – közönségdíj.

Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet

Gheorghe Dinică színművészről a következőket írta Constantin Paraschivescu román színikritikus: „…egy groteszk vagy rafinált csirkefogó, egy sátáni és félelmetes cselszövő, aki ugyanakkor lehet egy egyszerű, kedves szimpatikus figura is, egy romantikus széplélek, vagy a dolgok viszonylagosságát felismerő bölcs ember. Lézer-tekintet és éles hanghordozás, figyelmesen megkomponált, ugyanakkor váratlan gesztusok, akárcsak egy lesben álló ragadózó – mindez csak egy Gheorghe Dinică számtalan alakváltásai közül. A legnagyobb teljesítménye hogy a sokoldalúsága mellett sosem vesztette el önazonosságát. Karrierje sosem vált az ember rovására.”

A Budapesti Román Kulturális Intézet székházában vetített „Filantrópia…” című filmet magyar felirattal láthatja a közönség.

Magyar Vivien

Ez a szerző még nem töltött fel információt. Ígérjük, hamarosan pótolja!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com