Fókuszban Hírek

Film készülhet a FIFA korrupciós botrányáról

Barack_Obama_and_Sepp_Blatter_in_the_Oval_OfficeMatt Damon és Ben Affleck is produceri minőségében vehet részt abban a filmprojektben, ami a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) idén tavasszal kirobbant korrupciós botrányairól fog szólni. A film alapjául szolgáló könyvet Houses of Deceit címen (nyers magyar fordításban A csalás helyei) Ken Bensinger, a Buzzfeed újságíró írja, és jelenteti meg várhatóan 2017-ben. A hírt pénteken jelentette be a szerző – irta a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Yahoo News.

A film fókuszában, amelyet a nagy hollywoodi studiók licitálása után a Warner Bros. gyárt majd, az a Chuck Blazer áll, aki hosszú éveken át volt a FIFA Végrehajtó Bizottságának (a legfőbb testületek egyike) tagja, és aki az ügy kulcsszereplője lett. Bensinger állítása szerint a szerepre John Goodman neve merült fel, sőt, a The Hollywood Reporter pénteki nyomtatott számában is említették, de a színész szóvivője még nem nyilatkozhatott az ügyben. A film rendezője Gavin O’Connor lesz, akinek van tapasztalata sport témában, Csoda a jégen címmel készített filmet Kurt Russell főszereplésével az amerikai hokiválogatott legnagyobb sikeréről, de a Tom Hardy-val készült Warrior a magyar mozikba is eljutott.

Mint az a sajtóból sokak számára ismerős lehet, Blazer neve akkor került a világsajtóba, amikor kiderült, amerikai ügyészeket tájékoztatott annak részleteiről és bizonyítékairól, milyen korrupciós eszközökkel kerültek világbajnokságok 1998-2010 az azt megrendező helyszínekre (csak halkan jegyzem meg, a Végrehajtó Bizottság az a testület, amely odaítéli a rendezést az országoknak – S. A.). Ennek következményeképpen – és az FBI közbeavatkozása után – hét jelenlegi és korábbi FIFA tisztségviselőt vettek őrizetbe egy svájci szállodában május végén, majd pár nap múlva Sepp Blatter, a szervezet frissen újraválasztott vezetője lemondott tisztségéről.

Különböző szenvedélyek

„Izgatottan várom a kihívást, amelyben összehangoljuk a könyv és a film előkészületeit. Azt hiszem, ez a történet sokakat érdekel világszerte, nem csak futballrajongókat, hiszen ez általában szól alapvető emberi értékekről, illetve a hatalomról, a mohóságról, a korrupcióról” – írta közleményében a szerző.

Éppen ezért kellemetlen a hír megjelenése, hiszen tavaly, a brazíliai vb után jelent meg A közös szenvedély című film Frédéric Auburtin rendezésében a FIFA 111 évéről a kezdetektől napjainkig. A film mögött sokan a szervezet megrendelését vélték felfedezni, amelyben annak három ikonikus elnöke mint a jó hordozója van feltüntetve. Gazdag történelmi tablója mellett érezni lehetett egy kis propaganda ízt, az USA-ban idén júniusban bemutatott mozi óriási bukás volt mind a jegypénztárakban, mind a kritikusoknál.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Hirdetés

Hirdetés