Hírek

Film készült Trump összeesküvés-elméletéről

HBO minisorozatot készül Trump megválasztásáról

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke választási veresége óta azt állítja, hogy a voksolást elcsalták. Összeesküvés-elméletéről most Dinesh D’Souza készített egy elfogult dokumentumfilmet 2000 Mules címmel.

A D’Souza Media és a Salem Media Group közreműködésével készített 88 perces produkció a True the Vote nonprofit szervezet kutatásait használja fel és interjúalanyok megkérdezésével mutatja be a 2022-es amerikai elnökválasztások Trump szerinti lebonyolításának körülményeit. A film narratívája szerint a Demokrata „öszvéreket” (innen a cím) lefizették, hogy illegálisan gyűjtsenek össze és adjanak le szavazólapokat Arizonában, Georgiában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban, hogy ezzel Joe Biden javára billentsék a csatatérállamokat.

David Smith, a Guardian washingtoni tudósítója részt vett az új film egyik vetítésén Fairfaxban, és tapasztalatairól egy cikkben is beszámolt. Az alkotás elnyerte a többségében Trump-támogató közönség tetszését. A film Smith elmondása szerint kerüli a Fox News véleményvezéreinek harsány hangvételét, de helyenként unalmassá válik. D’Souza rendezése végül arra a konklúzióra jut, hogy a választásokat manipulálták és elcsalták a Demokraták. Mindazonáltal a Guardian szerzője megemlíti, hogy a tényellenőrök is kritizálták a filmet, annak valótlan állításai miatt.

A 2000 Mules-hoz egyébként honlap is készült, ahol nemcsak az előzetest, hanem a teljes filmet is meg lehet tekinteni, amennyiben az olvasó kifizet 20 dollárt. Az oldalon azt is meg lehet nézni, hogy az Egyesült Államokban épp hol vetítik az alkotást, sőt még a DVD verzióját is megvásárolhatja az érdeklődő. A hazai mozikba viszont nagy valószínűséggel nem fog eljutni a Donald Trump választási vereségéről szóló, részrehajló dokumentumfilm.

A cikk a Filmtekercs.hu gyakornoki programjának keretén belül készült.

Vida Benjámin Áron

Vida Benjámin nemzetközi tanulmányokat hallgat a Budapesti Corvinus Egyetemen. Filmes érdeklődése már gyerekkorára visszavezethető, tollat azonban egészen egyetemista koráig nem ragadott, így csak 2022-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Noha foglalkoztatják a társadalomkritikus szuperhősfilmek, a klasszikus gengszterfilmek és a sci-fik, mégis Stanley Kubrick és David Lynch alkotásai mozgatják meg leginkább a fantáziáját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!