Hírek

Filmeket csábít a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Az operatőröket középpontba állító Zsimgond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál nyílt pályázatot hirdetett nagy- és kisjátékfilmek, valamint kísérleti filmek jelentkezésére. 

2020-ban negyedik alkalommal rendezik meg Szegeden a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, már a dátum is megvan: május 26. és 30. között zajlik majd a filmszemle. A rendezvény különlegessége, hogy az operatőri munkát állítja a középpontba. Nemcsak a filmfényképezés fontosságára hívják fel a figyelmet, a szakmai célok mellett a fesztivál feladatának tartja, hogy a neves filmalkotó, Zsigmond Vilmos emlékét és művészetét ébren tartsa a hazai és nemzetközi publikumban.

Maga a pályázati kiírás is egy idézettel kezdődik, amelyet Illés Györgytől, Zsigmond Vilmos mesterétől kölcsönöztek:

„A magyar operatőrök az egész filmet követik az első gondolattól az utolsó kocka filmezéséig. Ez a magyar operatőrök varázsa világszerte.”

Korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók és alkotócsoportok, sőt azokat a műveket is várják, amelyekben filmművészetet tanuló rendező- vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók vettek részt.

Pályázni 2017. január 1. után készült fikciós nagy- és kisjátékfilmekkel, kísérleti filmekkel lehet (beleértve az animációs és mobiltelefonnal készült filmeket is). Egy alkotó több alkotással is nevezhet, nevezési díj nincs, a határidő pedig január 31.

További részletek elérhetők a filmfesztivál honlapján.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com