Hírek

Filmes hiányszakmák képzését támogatja a Filmalap

magyar filmalapTizenegy filmes hiányszakma – többek között segédoperatőr, vágó asszisztens, naplóvezető és rendező asszisztens – gyakorlatorientált képzését támogatja több mint 55 millió forint értékben a Magyar Nemzeti Filmalap, amely elindította a pályakezdők szakmai tapasztalatszerzését elősegítő filmesgyakornok.hu online adatbázist is.

A Filmalap közleménye szerint a Filmipari Képzési Program keretében induló képzések már rövidtávon is enyhíthetik a magyar filmiparban mutatkozó súlyos szakemberhiányt. A június végén első alkalommal kiírt képzési pályázatokról a Filmalap Döntőbizottsága az adott területek kiemelkedő szakembereinek bevonásával döntött. A pályázatra 66 képzési terv érkezett, amelyeket területenként bíráltak el, fő szempontként a szakmai színvonalat és a valós piaci igényeket szem előtt tartva.

A támogatott képzések indulásával párhuzamosan a Filmalap életre hívta a Filmesgyakornok.hu online platformot és adatbázist, amelynek elsődleges célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, valamint segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés szakterületein belül.

„A magyar filmipar sikere hosszú távon a megfelelő szakmai utánpótláson múlik” – idézi a közlemény Havas Ágnest, a Filmalap vezetőjét, aki szerint az online adatbázis segítheti a pályakezdőket bekerülni a filmes vérkeringésbe.

A szervezet szerint a hazai filmipar fellendülőben van, amit nemcsak az elmúlt évek filmes sikerei, hanem pénzügyi adatok is alátámasztanak. 2014-ben a hazai és nemzetközi produkciók gyártására Magyarországon elköltött összeg meghaladta az 56 milliárd, 2015-pedig a 72 milliárd forintot. A Magyarországon a filmgyártásra fordított összegek 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15 százalékát, ami kétszerese az európai átlagnak.

A Filmalap ötéves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, amely a Filmipari Képzési Program forrása lesz. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció teljes költségvetésének 0,5 százalékával, de legfeljebb 15 millió forinttal hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez. A 10 millió forintot meghaladó költségvetésű produkcióknak legalább öt héten keresztül gyakornokokat kell alkalmazniuk.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya