Hírek

Filmes programajánló: március 26. – április 1.

Ezen a héten két vígjáték (Gringo, Sherlock Gnomes) és két romantikus film (A hűséges, Nap nap után) kerül a mozikba. Ha valami másra vágynál, olvasd el filmklub ajánlónkat!

Filmklub: Rodin, az alkotó

Időpont: március 26. hétfő, 19:00-21:00
Helyszín: Nem Adom Fel Kávézó és Étterem, Magdolna utca 1., Budapest, 1086
Infó: Regisztráció a kávézó telefonszámán (06/30 434-06-65) munkanapokon 10-20 óra között. A vetítés alatt a pult zárva lesz, ezért aki vacsorázni vagy mást szeretne fogyasztani, azt a film vetítése előtt rendelheti meg. Ajánlott a vetítés előtt fél órával érkezni. A belépés ingyenes.
Az alkotás a világhírű művész életét és munkásságát mutatja be. Auguste Rodin autodidakta és forradalmi szobrász volt, korának legkiemelkedőbb alakja. Számos viharos kapcsolata közül a film megemlíti Camille Claudelhez fűződő viszonyát, akivel hosszú ideig éltek boldog kapcsolatban, ám később elváltak útjaik, ami nagyon megviselte a művészt. A film Rose Beurettel való élethosszig tartó szerelmét is megidézi. Rodint érzékeny művészként ismerjük meg, akinek az alkotás egyfajta szexuális élvezet, melyben a mozgás aktusa a kőnek ad életet.

Filmklub: Kedves naplóm

Időpont: március 26. hétfő, 18:30-22:30
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.

Infó: Róma a világ egyik kulturális fővárosa. Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet vetítéssorozatának ez a számtalanszor megörökített – naponta sok ezerszer lefényképezett, évezredek óta művészeti alkotások sokaságát ihlető – város a főszereplője. A Római Anzix c. vetítéssorozat következő, 8. vetítése a számos kritikus által új Fellini”-ként emlegetett, a ’94-es Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb rendező díjával elismert Nanni Moretti Kedves Naplóm (1993) című filmje lesz, március 26-án hétfőn 18:30-kor. Vendégünk Vincze Teréz filmesztéta. Nanni Moretti saját magát alakítja ebben a három részre építő, ironikus alkotásban. Moretti tapasztalatait felhasználva utazik a robogóján, hogy távoli szigetekre eljutva megtalálja a békét új filmje befejezéséhez.

Vetítés eredeti (olasz-angol-mandarin) nyelven, magyar felirattal. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Filmklub: Editor’s Cut Filmklub – Hajnali láz

Időpont: Március 26. hétfő, 18:3021:30
Helyszín: Art+Cinema Erzsébet krt. 39.
Infó: Meghívott vendég Horgas Péter szabadúszó tervező, látványtervező, kulturális manager, aktivista. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a különböző televíziókban tévéfilmek és showműsorok díszlettervezője, megközelítően 200 díszlettervezés fűződik a nevéhez Magyarország különböző színházaiban. Számos kiállítása volt országhatáron túl is, valamint több rangos fesztivál Legjobb díszlettervező díját kapta meg. Dolgozott még reklám- és fikciós filmekben, többek között Tolmár Tamással, Várkonyi Gáborral, Rohonyi Gáborral, Koltai Róberttel és Gárdos Péterrel.A Filmklub vetítései hallgatók és külsős érdeklődők számára egyaránt ingyenesek. A termet érkezési sorrendben töltjük fel. A programsorozat házigazdája és moderátora Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó, Mozgóképkultúra és médiaismeret, Televíziós műsorkészítő alapszakunk, valamint Mozgóképművész mesterszakunk oktatója.

Filmklub: Dizájneren

Időpont: március 27. kedd, 19:00-21:00
Helyszín: Társadalomelméleti Kollégium, Ráday utva 43-45.
Infó: A TEK sok szeretettel várja az érdeklődőket a nemrég nyilvánosságra hozott Dizájneren című film vetítésére és az azt követő véleményvonalra. A Dizájneren az Index és a 444 közreműködésében készült dokumentumfilm, ami a súlyosan kábítószerfüggő Geri mindennapjait mutatja be. Mi az a véleményvonal? A véleményvonal során egy-egy, a filmmel kapcsolatos kérdésre vagy kijelentésre vonatkozó vélemények alapján kell felsorakozni egy vonalban, az egyetértőtől a tagadóig. Ezt követően a résztvevőknek lehetőségük van megindokolni elfoglalt pozíciójukat, ami alapján a többiek változtathatnak saját pozíciójukon. Az esemény mindenki számára nyitott, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi Google formon lehet.

Filmklub: Modern idők

Időpont: Március 28. szerda, 19:3021:30
Helyszín: Premier Kultcafé Üllői út 2-4. (bejárat a Baross utca 1. szám felől is)

Infó: Február közepén induló KULT-KLASSZIK vetítéssorozatunkat az egyetemes filmtörténet legnagyobb alkotásaiból állítottuk össze a mozirajongók számára. Jegyár: 1200 Ft teljes áron, 980 Ft diákoknak és 60 év felettieknek. A jegyekről érdeklődni és jegyet foglalni a +3630/251 8584 telefonszámon (kizárólag hétköznapokon 14:00 és 19:00 között) és a [email protected] e-mail címen (bármikor) lehet. Helyszíni jegyvásárlás a vetítés kezdete előtt 30 perccel lehetséges. A jegyek megvásárlásával a Premier Kultcafét üzemeltető Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt és a fogyatékossággal élők munkahelyteremtési programját támogatod.

Chaplin filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus – ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe zárják. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek. Charlie könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modernkori pokol bugyrait. Habár ’36-ban már létezett a hangosfilm és ez az a film, ahol először volt hallható Chaplin hangja egy nonszensz dalban, a szakértők ezt a filmet tartják az utolsó nagy némafilm-komédiának”. A hangtechnika tükrözi Chaplin ellenállását a változással (vagyis a hangosfilmmel) szemben, ez a film egy nagy korszaktól való búcsúzásnak is felfogható. A művész talán legnépszerűbb filmje.

Időpont: március 28. szerda, 19:0021:00
Helyszín: MagNet Közösségi Ház Andrássy út 98.

Infó: A monostor gyermekei (The Next Guardian) című első magyar-bhutáni dokumentumfilm világpremierje az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) volt 2017 októberében, majd 2018-ban a BIDF – Budapest International Documentary Festival nyitófilmjeként került sor a hazai premierjére. Az elsőfilmes alkotók munkája ezt követően a Magyar Filmhéten volt megtekinthető, és most pedig a Bhután Társaság szervezésében láthatjuk – magyar és angol felirattal.

A 74 perces film története: Két generáció álmainak konfliktusa a Bhután festői hegyei között megbúvó, ősi buddhista monostorban. Gyembo és húga, Tashi átlagos tinédzserek, Bhutánban. Szabadidejüket leginkább focizással töltik, vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista templom őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így az apa reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot, szeretné, ha Gyembó mielőbb bevonulna a szerzetes iskolába. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Életében először elhagyja szülőfaluját, hogy megmérettesse magát az első női nemzeti focicsapat válogatótáborában.

A vetítés után beszélgetés a film rendezőjével, Zurbó Dorottyával. Előzetes kötelező regisztráció itt. Belépéskor a javasolt adomány: 1200 Ft (tagoknak, akik befizették a 2018 évi tagdíjat: 1000 Ft)

Filmklub: Havanna, csak oda

Időpont: március 30. péntek, 19:00–23:00
Helyszín: Gregersen Art Point Lónyay u. 31.

Infó: A Házimozi sorozatban Breier Ádám Havanna, csak oda című dokumentumfilmjét vetítik. Előfilmként a rendező Marea (Hullámok) című diplomafilmjét nézhetitek meg. A filmek után beszélgetés a rendezővel, moderátor Szirony Szabolcs (21:30-ig). Előtte, utána kötetlen jelenlét, hamisított kubai hangulat.

Támogatói díj: 1200 Ft, cserébe hangulat indító csekély mennyiségű welcome drink, havannai rum. A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a [email protected] címen lehet. Mivel moziterem nincs, számoljatok vele, hogy esetleg szőnyegen, párnán kell ülnötök. Kezdés pontosan 19:00 órakor! A 15 perces Marea cimű rövidfilmje elnyerte az A-kategorias Bilbao Zinebi Film Fesztival legjobb Latin Amerikai Rövidfilm díját 2014-ben.

 

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya