Hírek

Filmes programajánló: március 26. – április 1.

Ezen a héten két vígjáték (Gringo, Sherlock Gnomes) és két romantikus film (A hűséges, Nap nap után) kerül a mozikba. Ha valami másra vágynál, olvasd el filmklub ajánlónkat!

Filmklub: Rodin, az alkotó

Időpont: március 26. hétfő, 19:00-21:00
Helyszín: Nem Adom Fel Kávézó és Étterem, Magdolna utca 1., Budapest, 1086
Infó: Regisztráció a kávézó telefonszámán (06/30 434-06-65) munkanapokon 10-20 óra között. A vetítés alatt a pult zárva lesz, ezért aki vacsorázni vagy mást szeretne fogyasztani, azt a film vetítése előtt rendelheti meg. Ajánlott a vetítés előtt fél órával érkezni. A belépés ingyenes.
Az alkotás a világhírű művész életét és munkásságát mutatja be. Auguste Rodin autodidakta és forradalmi szobrász volt, korának legkiemelkedőbb alakja. Számos viharos kapcsolata közül a film megemlíti Camille Claudelhez fűződő viszonyát, akivel hosszú ideig éltek boldog kapcsolatban, ám később elváltak útjaik, ami nagyon megviselte a művészt. A film Rose Beurettel való élethosszig tartó szerelmét is megidézi. Rodint érzékeny művészként ismerjük meg, akinek az alkotás egyfajta szexuális élvezet, melyben a mozgás aktusa a kőnek ad életet.

Filmklub: Kedves naplóm

Időpont: március 26. hétfő, 18:30-22:30
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.

Infó: Róma a világ egyik kulturális fővárosa. Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet vetítéssorozatának ez a számtalanszor megörökített – naponta sok ezerszer lefényképezett, évezredek óta művészeti alkotások sokaságát ihlető – város a főszereplője. A Római Anzix c. vetítéssorozat következő, 8. vetítése a számos kritikus által új Fellini”-ként emlegetett, a ’94-es Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb rendező díjával elismert Nanni Moretti Kedves Naplóm (1993) című filmje lesz, március 26-án hétfőn 18:30-kor. Vendégünk Vincze Teréz filmesztéta. Nanni Moretti saját magát alakítja ebben a három részre építő, ironikus alkotásban. Moretti tapasztalatait felhasználva utazik a robogóján, hogy távoli szigetekre eljutva megtalálja a békét új filmje befejezéséhez.

Vetítés eredeti (olasz-angol-mandarin) nyelven, magyar felirattal. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Filmklub: Editor’s Cut Filmklub – Hajnali láz

Időpont: Március 26. hétfő, 18:3021:30
Helyszín: Art+Cinema Erzsébet krt. 39.
Infó: Meghívott vendég Horgas Péter szabadúszó tervező, látványtervező, kulturális manager, aktivista. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a különböző televíziókban tévéfilmek és showműsorok díszlettervezője, megközelítően 200 díszlettervezés fűződik a nevéhez Magyarország különböző színházaiban. Számos kiállítása volt országhatáron túl is, valamint több rangos fesztivál Legjobb díszlettervező díját kapta meg. Dolgozott még reklám- és fikciós filmekben, többek között Tolmár Tamással, Várkonyi Gáborral, Rohonyi Gáborral, Koltai Róberttel és Gárdos Péterrel.A Filmklub vetítései hallgatók és külsős érdeklődők számára egyaránt ingyenesek. A termet érkezési sorrendben töltjük fel. A programsorozat házigazdája és moderátora Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó, Mozgóképkultúra és médiaismeret, Televíziós műsorkészítő alapszakunk, valamint Mozgóképművész mesterszakunk oktatója.

Filmklub: Dizájneren

Időpont: március 27. kedd, 19:00-21:00
Helyszín: Társadalomelméleti Kollégium, Ráday utva 43-45.
Infó: A TEK sok szeretettel várja az érdeklődőket a nemrég nyilvánosságra hozott Dizájneren című film vetítésére és az azt követő véleményvonalra. A Dizájneren az Index és a 444 közreműködésében készült dokumentumfilm, ami a súlyosan kábítószerfüggő Geri mindennapjait mutatja be. Mi az a véleményvonal? A véleményvonal során egy-egy, a filmmel kapcsolatos kérdésre vagy kijelentésre vonatkozó vélemények alapján kell felsorakozni egy vonalban, az egyetértőtől a tagadóig. Ezt követően a résztvevőknek lehetőségük van megindokolni elfoglalt pozíciójukat, ami alapján a többiek változtathatnak saját pozíciójukon. Az esemény mindenki számára nyitott, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi Google formon lehet.

Filmklub: Modern idők

Időpont: Március 28. szerda, 19:3021:30
Helyszín: Premier Kultcafé Üllői út 2-4. (bejárat a Baross utca 1. szám felől is)

Infó: Február közepén induló KULT-KLASSZIK vetítéssorozatunkat az egyetemes filmtörténet legnagyobb alkotásaiból állítottuk össze a mozirajongók számára. Jegyár: 1200 Ft teljes áron, 980 Ft diákoknak és 60 év felettieknek. A jegyekről érdeklődni és jegyet foglalni a +3630/251 8584 telefonszámon (kizárólag hétköznapokon 14:00 és 19:00 között) és a mozi@premiercafe.hu e-mail címen (bármikor) lehet. Helyszíni jegyvásárlás a vetítés kezdete előtt 30 perccel lehetséges. A jegyek megvásárlásával a Premier Kultcafét üzemeltető Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt és a fogyatékossággal élők munkahelyteremtési programját támogatod.

Chaplin filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus – ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe zárják. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek. Charlie könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modernkori pokol bugyrait. Habár ’36-ban már létezett a hangosfilm és ez az a film, ahol először volt hallható Chaplin hangja egy nonszensz dalban, a szakértők ezt a filmet tartják az utolsó nagy némafilm-komédiának”. A hangtechnika tükrözi Chaplin ellenállását a változással (vagyis a hangosfilmmel) szemben, ez a film egy nagy korszaktól való búcsúzásnak is felfogható. A művész talán legnépszerűbb filmje.

Időpont: március 28. szerda, 19:0021:00
Helyszín: MagNet Közösségi Ház Andrássy út 98.

Infó: A monostor gyermekei (The Next Guardian) című első magyar-bhutáni dokumentumfilm világpremierje az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) volt 2017 októberében, majd 2018-ban a BIDF – Budapest International Documentary Festival nyitófilmjeként került sor a hazai premierjére. Az elsőfilmes alkotók munkája ezt követően a Magyar Filmhéten volt megtekinthető, és most pedig a Bhután Társaság szervezésében láthatjuk – magyar és angol felirattal.

A 74 perces film története: Két generáció álmainak konfliktusa a Bhután festői hegyei között megbúvó, ősi buddhista monostorban. Gyembo és húga, Tashi átlagos tinédzserek, Bhutánban. Szabadidejüket leginkább focizással töltik, vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista templom őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így az apa reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot, szeretné, ha Gyembó mielőbb bevonulna a szerzetes iskolába. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Életében először elhagyja szülőfaluját, hogy megmérettesse magát az első női nemzeti focicsapat válogatótáborában.

A vetítés után beszélgetés a film rendezőjével, Zurbó Dorottyával. Előzetes kötelező regisztráció itt. Belépéskor a javasolt adomány: 1200 Ft (tagoknak, akik befizették a 2018 évi tagdíjat: 1000 Ft)

Filmklub: Havanna, csak oda

Időpont: március 30. péntek, 19:00–23:00
Helyszín: Gregersen Art Point Lónyay u. 31.

Infó: A Házimozi sorozatban Breier Ádám Havanna, csak oda című dokumentumfilmjét vetítik. Előfilmként a rendező Marea (Hullámok) című diplomafilmjét nézhetitek meg. A filmek után beszélgetés a rendezővel, moderátor Szirony Szabolcs (21:30-ig). Előtte, utána kötetlen jelenlét, hamisított kubai hangulat.

Támogatói díj: 1200 Ft, cserébe hangulat indító csekély mennyiségű welcome drink, havannai rum. A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a gregersenartpoint@gmail.com címen lehet. Mivel moziterem nincs, számoljatok vele, hogy esetleg szőnyegen, párnán kell ülnötök. Kezdés pontosan 19:00 órakor! A 15 perces Marea cimű rövidfilmje elnyerte az A-kategorias Bilbao Zinebi Film Fesztival legjobb Latin Amerikai Rövidfilm díját 2014-ben.

 

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..