Hírek

Filmet készít az HBO a GameStop-balhéról

Január végén esett meg a dolog, hogy egy haldokló játékbolt, a GameStop részvényei hirtelen egyik napról a másikra nőttek óriásit. Az eseményeket most az HBO dolgozza fel egy szkriptelt játékfilm keretében.

A Wall Street és a kívülállók nagy csatája volt a GameStop részvényekkel való adok-kapok, ahol a nagytőkés vállalatok a zugkommentelő átlagemberekkel csaptak össze és szenvedtek óriási veszteséget. Történt ugyanis, hogy a GameStop nevű játékbolt épp leívelőben volt, a tőzsdecápák pedig már shortolták is a részvényeket, számítva a bukására. A Redditen azonban ellenállás épült, és a lelkes támogatók partizán módon kezdték vásárolni a cég értékpapírjait, ami így hatalmas felívelésnek indult – a shortolók pedig belebuktak próbálkozásukba.

Az eset nagy port kavart és precedenst teremtett, valamint megmutatta (ismét), hogy korunk kapitalizmusa milyen bizonytalan lábakon áll, és egy internetes csődülés mekkora változásokat képes eredményezni. Az HBO egyből le is csapott a téma feldolgozására, de nem ők voltak az elsők.

Mark Boal, a Zero Dark Thirty és A bombák földjén forgatókönyvírója szintén jelentett be játékfilmet a héten a Gamestop-eset kapcsán: a főszerepbe Noah Centineót szánják. Egy dokumentumfilm is készülőben van, valamint az MGM is megvásárolta a jogokat egy ősszel érkező könyv megfilmesítésére, mely a Wall Street-i fiaskóról szól.

Az HBO verziójánál Andrew Ross Sorkin vállalta az executive produceri teendőket.

Sorkin a Milliárdok nyomában című sorozat egyik atyja, emellett pedig a 2008-as gazdasági válságot feldolgozó Too Big to Fail című könyv szerzője is. Mellette a Blumhouse horrorstúdió vezére, Jason Blum jelenik meg a készítők közt.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés