Hírek

Filmfesztivál YouTube-on? – Online filmes események

Forrás: Marco Verch

A koronavírus-járvány miatt ugyan kapott egy gyomrost a filmipar, ez azonban nem jelenti azt, hogy le is áll. Az előttünk álló időszakban több online program is lesz, amit követhetünk. A YouTube felületén 20 filmfesztivál fog össze, hogy We Are One néven virtuális vetítéseket tartsanak saját versenyfilmjeikből. Aki pedig inkább a filmkészítők iránt érdeklődik, az Array tweet-maratonjában olyan rendezőket hallhat sztorizni, mint Guillermo del Toro. 

We Are One
We Are One: A Global Film Festival néven tart közös virtuális fesztivált húsz nagynevű filmfesztivál a YouTube-on. A tíznapos eseménysorozatot olyan filmes seregszemlék támogatják, mint a cannes-i, a torontói vagy a berlini. A Variety értesülései szerint a rendezvény ingyenes és reklámmentes lesz, ugyanakkor az időtartama alatt lehetőség lesz adakozni a koronavírus-járvány ellen küzdő alapoknak.

A We Are One-t május 29. és június 7. között tartja meg a New York-i Tribeca Enterprises. Habár a szervezők még egyetlen filmet sem neveztek meg, amely részt vesz rajta, de azt tudjuk, hogy számos nagy filmfesztivál „adja kölcsön” a versenyfilmjeit. A támogatók között van a Sundance Filmfesztivál, a Tribeca Filmfesztivál és a jelenleg viszonylag bizonytalan sorsú cannes-i fesztivál is. A velencei és a torontói fesztivál annak ellenére is támogatja a rendezvényt, hogy a jelenlegi terveik szerint megtartják a saját eseményüket. A Karlovy Vary-i Filmfesztivál, amelyről ma derült ki, hogy elmarad, szintén jelezte a csatlakozását.

Az eddigi tervek alapján a youtube-os eseményen számtalan nagyjátékfilmet és rövidfilmet láthatunk. Számíthatunk dokumentumfilmekre, zenés alkotásokra, és kerekasztal-beszélgetések is lesznek. A We Are One-on megjelenő filmek listáját az elkövetkező hetekben hozzák nyilvánosságra.

Az eseményhez csatlakozó filmfesztiválok mellől hiányzik az SXSW. Ez a fesztivál épp tegnap kezdte saját, negyven filmet tartalmazó online eseményét, amelyet az Amazon-felhasználók tekinthetnek meg. A virtuális SXSW fesztivál május 6-ig tart, a rajta megjelenő alkotások listája itt található.

Array Film Fellowship
Ha a filmfesztiválok helyett közvetlenül a filmkészítőkhöz fordulnák, arra is lehetőség adódik hamarosan. Array Film Fellowship néven tweet-maratont (tweet-a-thon) tart ötvennél is több rendező, köztük Guillermo del Toro, Patty Jenkins és Ava DuVernay.

Ez az Array a negyedik lesz a sorban és április 30-án kezdődik, tudta meg a Deadline. Az otthona, ahogy a nevéből sejthető, a Twitter lesz; aki követni szeretné, az használja az #ARRAYNow taget. A tweet-maraton lényege, hogy a meghívott filmkészítők mesélnek magukról, munkájukról, kulisszatitkokat árulnak el, tanácsokat adnak, és persze válaszolnak a filmimádók kérdéseire.

Guillermo del Toro, Patty Jenkins, Jon M. Chu

Az Arrayben részt vevő rendezőket négy kategóriába sorolták: vannak az Oscar-díjasok/nevezettek, a veteránok, a feltörekvők és a világfelforgatók. Utóbbiak között találjuk a Wonder Womant rendező Patty Jenkinst, a Kőgazdag ázsiaiakat rendező Jon M. Chut vagy a Honey Boyt készítő Alma Har’elt.

A tervezettek alapján a tweet-maraton tíz órán át fog tartani, hazai idő szerint 18:00-kor veszi kezdetét.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com