Hírek

Filmklub mellett kiállítással tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt

Composer Arvo Pärt Az észtországi Arvo Pärt Központ nemzetközi építészeti tervpályázatának anyagából látható kiállítás a Fuga Budapesti Építészeti Központban május 7. és 31. között.

Idén világszerte koncertekkel és egyéb rendezvényekkel tisztelegnek a 80 éves Arvo Pärt előtt. A Magyarországi Észt Intézet is a világhírű észt zeneszerző személyére és munkásságára fókuszál ebben az évben. Míg a február óta a BMC könyvtárában Moziestek Arvo Pärttel címen futó filmklub témája a mester zenéjének mozgóképes felhasználása, a Tabula Rasa című kiállítás zene és építészet kapcsolatát jeleníti meg.

Közleményük szerint 2013 decemberében az Arvo Pärt Központ Alapítvány és az Észt Építészek Szövetsége kétfordulós nemzetközi pályázatot hirdetett az intézmény új épületének megtervezésére, melynek helyéül Tallinntól 35 km-re egy festői félszigeten fekvő, fenyőerdőtől szegélyezett területet jelöltek ki. A megadott határidőre 71 pályamű érkezett be, köztük olyan világhírű építészirodáké, mint a brit Zaha Hadid Architects vagy az osztrák COOP HIMMELB(L)AU. A héttagú nemzetközi zsűri 20 pályázót kért fel, hogy részletesebben dolgozzák ki elképzeléseiket, végül 11 országból 17-en vettek részt a második fordulóban.

Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnök 2014. június 20-án hirdette ki a pályázat eredményét: az Arvo Pärt Központ új épületét a – budapesti Új Nemzeti Galéria pályázatán is indult – spanyol Nieto Sobejano Arquitectos tervezheti meg, a második helyezett az amerikai Allied Works Architecture, a harmadik pedig az észt KAVAKAVA építésziroda lett. A zsűri különdíjban részesítette a dán Henning Larsen Architects, a belga OFFICE, a COOP HIMMELB(L)AU és a szlovén OFIS arhitekti építésziroda pályaművét.

Az épületet 2018-ban, az Észt Köztársaság fennállásának 100. évfordulóját ünneplő eseménysorozat keretében adják át.

A budapesti tárlat a pályázat első három helyezettjét, a különdíjasokat és a második fordulóban részt vett észt építészirodák pályaműveit mutatja be makettek, valamint kép- és videoanyag segítségével.

Május 22-én 19 órakor a kiállítás kísérőrendezvényeként a Magyar Rádió Énekkara Arvo Pärt és Zombola Péter műveit adja elő a Fugában.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com