Hírek

Filmklubot indít a MaNDA

MANDA logo_rgb Bár egyelőre nincs új otthona az Örökmozgó Filmmúzeumnak, ez nem akadályozza meg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet filmklubot indítson, mely két helyszínen is várja az érdeklődőket – áll a MaNDA oldalán.

Az Örökmozgó nagykörúti épületéből való sajnálatos kiköltözése óta ugyan még nem talált új, állandó helyszínt a MaNDA, ez nem állítja meg a magyar filmkultúráért oly sokat tevő intézményt, hogy továbbra is megpróbálja a legjobban kiszolgálni a közönséget. Ezúttal két ideiglenes helyszínen (Budakeszi út és Barabás Villa) indítanak filmklubot napi rendszerességgel.

„A XII. kerületi önkormányzat segítségének köszönhetően a Városmajor utcai Barabás Villában heti 2-3 alkalommal jelentkezik az Örökmozgó Filmklub, amelynek kedvezményesen látogatható vetítései a két világháború közötti közönségfilmekből és a ‘45 utáni, főként irodalmi adaptáción alapuló népszerű alkotásokból adnak különleges ízelítőt. A filmklub programjaira havi bérlet váltható, amelyre – a jegyvásárláshoz hasonlóan – diák- és nyugdíjas kedvezmény vehető igénybe.”

Olyan alkotások várnak a nézőkre, mint a Beszterce ostroma, a 80 huszár, a Csillag a máglyán, az Ez történt Budapesten, de Indiai Filmklub címen igazi különlegességekkel is találkozhatunk majd. Az Örökmozgó Filmklub teljes listáját itt találjátok meg.

„A Filmarchívum Budakeszi úti nagyvetítője MaNDA Filmklub címmel hétfőtől péntekig este 6-kor ingyenes előadásokkal várja az érdeklődőket, akiknek az intézet által restaurált vagy digitálisan felújított filmkincsek megnézése mellett ezúttal a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar filmtörténetének átfogó megismerésére is lehetőség nyílik, akár oktatási keretekben – méghozzá eredeti, 35 mm-es filmkópiák megtekintésével.”

Itt olyan klasszikusokkal találkozhatunk, mint az Álmodozások kora, az Így jöttem, a Tízezer nap vagy a Megszállottak. A MaNDA Filmklub teljes listája pedig itt található.

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés