Hírek

Arany Pálma-díjas alkotással indul a 13. Mozinet Filmnapok

Az eseménysorozat nyitófilmje az Egy zuhanás anatómiája, mely a hivatalos mozipremier előtt tekinthető meg már októberben.

A 13. Mozinet Filmnapok keretein belül országszerte havonta egy alkotás kerül bemutatásra. A program jövő februárig tart, a filmeket Budapesten a Puskinban, Békéscsabán a Centerben, Debrecenben az Apollóban, Győrben a Rómer Házban, Kecskeméten az Otthon moziban, Miskolcon az Uránia-Béke moziban, Nyíregyházán a Krúdyban, Pécsen az Apollóban, Szegeden a Belvárosiban, Székesfehérváron a Barátságban, Szentendrén a P’Art moziban, Szolnokon a Tisza moziban, Szombathelyen az Agorában és a Veszprémben a Fotonban vetítik.

A programban egymástól eltérő témájú és műfajú filmek szerepelnek. Az Egy zuhanás anatómiájában a férje halála után egy német írónő magára marad látássérült gyermekével a francia Alpok egy kis falujában,

azonban rejtély övezi, hogy férje halálát gyilkosság, öngyilkosság vagy baleset okozta.

A nyitófilm után novemberben az Életrevalók rendező párosának új alkotását, az Egy nehéz évet tekinthetik meg a nézők, melyben két férfi egy klímaaktivista csoport tagjaivá válnak csupán azért, hogy megküzdjenek egy ottani nő kegyeiért. Decemberben az Előző életek című szerelmes filmet vetítik, melyben két gyerekkori barát húsz év elteltével New Yorkban talál újra egymásra.

A dél-koreai alkotás olyan neves filmfesztiválok versenyprogramjaiban szerepelt, mint a Sundance, Berlinale vagy épp a hazai CineFest. Januárban a Smoke Sauna Sisterhood című dokumentumfilm kerül sorra, mely szintén szerepelt a Sundance Filmfesztiválon, sőt el is nyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját. Az alkotásban

egy tradicionális észt szaunában meztelenül beszélgetnek egymással nők a vágyaikról, traumatikus élményeikről és titkaikról.

A Mozinet eseményének zárófilmje a Hogyan szexeljünk című Z generációs korlenyomat, mely elnyerte Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját. A történet szerint három legjobb barátnő egy görög tengerparti városban nyaral és fesztelenül bulizik, óvatlan döntéseik pedig súlyosabb következményekkel járnak.

A részletes program a vetítési időpontokkal elérhető a Mozinet oldalán.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com