Hírek

Filmszemle helyett Uránia Filmnapok

UrániaUránia Filmnapok néven az elmúlt száz év magyar filmterméséből válogató háromnapos filmünnepet szervez az Uránia Nemzeti Filmszínház. A rendezvény célja, hogy legyen filmes ünnep februárban, hiszen idén elegendő számú új magyar film híján elmarad a Filmszemle – hangzott el a fővárosi moziban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A február 1. és 3. között zajló filmnapok keretében 34 vetítés lesz, emellett több szakmai program is színesíti a kínálatot. Az Uránia Filmnapokat a „filmhang és a filmzene” jegyében szervezik meg – mondta el Buglya Zsófia, a filmszínház munkatársa, hozzátéve, hogy a programba az 1912 és 2012 között született magyar filmekből válogattak filmtörténészek, hangmérnökök.

Kiemelte, hogy a legkorábbi alkotások némafilm-ritkaságok lesznek, a legújabb magyar film pedig Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című munkája. A rendezvényen látható lesz továbbá Tarr Béla A torinói ló című filmje, valamint olyan emblematikus alkotások, mint a Kopaszkutya, a Sose halunk meg, a Kontroll, a Dealer, a Johanna, az Eszkimó asszony fázik, a Még kér a nép vagy a Szerelem című filmek.

A rendezvényt szakmai programok színesítik, pódiumbeszélgetéseken olyan témákat járnak körül, mint a mozgóképes archívumok jelene, a magyar filmhang jelene és jövője, emellett február 2-án itt tarja a Magyar Filmművész Szövetség rendkívüli közgyűlését. A filmnapokon fellép Filmslágerek című műsorával a Hot Jazz Band, és élő zongorakísérettel lesznek láthatók némafilm-ritkaságok – hangsúlyozták a szervezők.

A szerdai sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Nemzeti Digitális Archívuma és Filmintézet (MaNDA) legújabb DVD kiadványát, Sára Sándor Feldobott kő című filmjét, amely digitálisan felújított formában került a korongra. A lemezen a filmhez elvezető rendezői utat is felrajzolják; olyan felújított alkotások kerültek az extrák közé, mint a Cigányok, az Egyedül vagy a Vízkereszt című filmek, emellett megtekinthető egy beszélgetés is a rendező-operatőrrel Kamera és teodolit címmel.

Sára Sándor a bemutatón az 1968-ban készült Feldobott kő önéletrajzi vonatkozásait emelte ki, mondván a film főhőse, Pásztor Balázs is hasonló utat járt be, mint ő. A Kossuth-díjas rendező kitért arra is, hogy a korabeli cenzúra miatt számos kompromisszumot kellett kötnie, ezek között említette a film keretes szerkezetét, illetve azt, hogy a cselekményt visszahelyezték az 1950-es évekbe. Elhangzott: a film főszerepére többen mást javasoltak – például Máté Péter énekest – de végül jó választásnak bizonyult Balázsovits Lajos.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) válogatásában készült 53 magyar film című sorozat első blokkja 13 vidéki városban is látható lesz, a program kínálatát témájában, hangulatában vagy más szempontból rokonítható külföldi filmekkel fogják párosítani. Az MMA válogatásába olyan filmek kerültek be, mint az Emberek a havason, A tanú, a Körhinta, a Megáll az idő, a Recsk vagy a Sátántangó. A külföldi alkotások között szerepel például Ursula Meier Nővér, Pedro Almodóvar A bőr, amelyben élek, Marius Holst Ördögsziget vagy például Benh Zeitlin A messzi dél vadjai című filmje. Az országos sorozatot az Art-Mozi Egyesület szervezi, a vetítéseket minden városban beszélgetések kísérik majd.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com