Hírek

Filmtörténeti pillanat – Itt a Disney első biszexuális főhőse!

The Owl House

A Disney Channelen futó The Owl House főszereplője, a 14 éves Luz Noceda időközben rájön, hogy mindkét nemhez vonzódik.

Az idén januártól műsoron lévő animációs sorozatában, a The Owl House-ban bátor lépésre szánta el magát a Disney Channel. Történetében először biszexuális főhőst szerepeltet – írja a Variety.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A mese szerint a 14 éves lány főszereplő, a dominikai-amerikai Luz Noceda egy alternatív világba csöppen, ahol boszorkánnyá válik.

A történetben ez idáig úgy tűnt, hogy Luz a fiúkhoz vonzódó tinilány, ám a két legutóbbi epizódban (Enchanting Grom Fright és Wing It Like Witches) Luz és a visszatérő női főhős, Amity között másfajta kapcsolat alakul. Amity ugyanis elhívja a szalagavató bálba Luzt, hogy ott táncoljanak együtt.

A nézők teóriáit Dana Terrace, a széria alkotója Twitteren erősítette meg: „Nyitott voltam (az előkészítés során) afelé, hogy különös gyerekeket helyezzek a főszerepbe. Szörnyen hazudok, így nehéz lett volna becsapnom őket (a vezetőséget).”

 A döntéshozók előbb ellenálltak, de Terrace – kitartó ostromainak köszönhetően – a legfelsőbb vezetést idővel meggyőzte. „Biszexuális vagyok, szerettem volna, egy biszex karaktert írni.

Szerencsére a makacsságom kifizetődött: a Disney vezetősége most már maximálisan támogat”

– írja tweetjében Terrace.

Nem ez az első eset a Disney történetében, mikor nyíltan LGBTQ karaktert szerepeltetnek. A nagy port kavart Előre című animációban Spector figurája leszbikusként jelenik meg, egyébként pedig az Andi Mack volt az első sorozatuk, ahol egy szereplő felfedezi, hogy homoszexuális. Májusban az Out című Pixar rövidfilm mutatott be meleg főszereplőt a Disney Plus-on való megjelenésekor.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.