Hírek

Filmtörvény-vita Csehországban is

Megvétózta a cseh filmgyártást és az audiovizuális műveket támogató törvényt Václav Klaus államfő, aki szerint a filmipar egy szokványos gazdasági ágazat, nem pedig közvagyon, amelyet közpénzekből kellene támogatni.

A törvény alapján az állami filmalap a jövő évtől évente mintegy 300 millió koronát kapott volna filmgyártásra. Az összeg fele a kereskedelmi televízióktól származott volna, és a filmalapba került volna például a mozik jegyár-bevételének 1 százaléka is. „Úgy vélem, hogy nem a pénzhiány a cseh filmgyártás igazi problémája – kevés pénzből is lehet kitűnő filmeket forgatni –, hanem inkább a művészi elképzelések hiánya” – indokolta döntését a cseh államfő. Az elnöki vétó után a vitatott törvény visszakerül a képviselőházba. Felülírásához a 200 tagú testületben legalább 101 támogató szavazat szükséges.

Klaus emlékeztetett: már 2006-ban megvétózta a hasonló tartalmú és célú törvényt, amely végül nem is lépett hatályba. „Álláspontom azóta sem változott” – szögezte le az államfő. Szerinte indokolatlan, hogy a filmgyártást előnyben részesítsék más hasonló tevékenységekkel szemben. „Továbbra is elfogadhatatlannak és indokolatlannak tartom, hogy az állam a filmipari vállalkozókat akarja támogatni, és nem például a cseh zenét, a cseh képzőművészetet, a cseh építészetet, a cseh irodalmat, a cseh színházat vagy a cseh sportot” – írta indoklásában az államfő.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com