Hírek

Filmvetítéssel emlékeznek Radnóti Miklós halálának 70. évfordulójára

radnóti sándorFilmvetítéssel emlékeznek Radnóti Miklós halálának 70. évfordulójára Budapesten és Pécsett. Az Erőltetett menet című magyar-amerikai alkotást több helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők november 8. és 10. között – tájékoztatta a Balassi Intézet az MTI-t.

Az első ingyenes vetítés szombaton 19 órától lesz a budapesti Brody Studiosban. Másnap, november 9-én a Radnóti Miklós-emléknap keretében a pécsi Kodály Központban 13.30-tól, Budapesten az Urániában pedig 18.30-tól vetítik a filmet a forgatókönyvíró Karl Bardosh jelenlétében. 

November 10-én hétfőn 10 órától a ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium dísztermében, valamint 18 órától a Budapesti Film Akadémia épületében vetítik le a filmet. Utóbbi helyszínen a film után Karl Bardosh előadást tart. 

A film az Oscar-díjra jelölt Chris Sarandon főszereplésével készült 1989-ben Karl Bardosh és Dick Atkins forgatókönyve alapján, az operatőr Márk Iván volt. 

Az Erőltetett menet egy magyar származású amerikai színészről szól, aki Radnóti Miklós szerepét kapja meg egy készülő filmben. A színész a Bori notesz versein keresztül ismerkedik meg a költővel, miközben saját valósága egyre inkább összefolyik a versek által közvetített valósággal. A film fontos szerepet játszott Radnóti költészetének angol nyelvterületen történő megismertetésében. 

A programsorozat szervezésében a Balassi Intézet is közreműködött.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya