Hírek

Jim Jarmush állandó szerzőtársa lantkoncertet ad Budapesten

jozef_van_wissem_a38„A nyugati világ legismertebb lantosa”, Jozef van Wissem pár hónappal óriási sikerű budapesti premierje után visszatér az A38 Hajóra, ahol Víg Mihállyal, Tarr Béla háziszerzőjével egy estén ad koncertet.

Jozef van Wissem, Jim Jarmush állandó alkotótársa nemrég fejezte be legújabb filmzenéjét. Van Wissem nagy rajongója a szintén sok filmzenét szerzett Víg Mihálynak is: ezen a különleges estén ugyan külön lépnek fel, de az egymás után következő mély és intenzív szólókoncertekből is kiderül, mennyi kapocs van a két nem mindennapi zenész között – írja a rendezvény honlapja.

Jozef van Wissem „a nyugati világ talán legismertebb lantművésze” – mondja róla nemes egyszerűséggel a Quietus magazin. Leghíresebb zenésztársa nem is zenész, hanem filmrendező: a kétezres évek közepén találkozott Jim Jarmush-sal, akivel azonnal egymásra hangolódtak; több közös lemezt is felvettek, de az együttműködés csúcsa kétségkívül Jarmush tavalyelőtti filmje, a Halhatatlan szeretők zenéje volt. Jarmush zenekara, a SQÜRL mellett van Wissem szerezte a film atmoszféráját alapvetően meghatározó, rendkívüli intenzitású zenét, amiért Cannes-ban díjat is kapott. Van Wissem alig pár napja megjelent új lemezét mutatja be az A38 Hajó Dunán úszó kiállítótermében.

 

Víg Mihály a nyolcvanas években a Trabant és a Balaton zenekarok alapítója volt, a magyar underground rockzene kiemelkedő alakja, akinek szomorkás, lírai, balladisztikus dalai igazi (anti)slágerek lettek. Túlzás nélkül a korszak emblematikus alakja, művészete a mai napig óriási hatást gyakorol nemcsak a fiatalabb dalszerző-előadó generációkra, hanem az egész magyar kultúrára is.

A filmmel aránylag hamar kapcsolatba került, az ő számai adják például az 1984-es Xantus János-film, az Eszkimó asszony fázik zenéjének gerincét. Tarr Bélával ugyanebben az évben kezdett együtt dolgozni, először az Őszi almanachban, majd jött a Kárhozat, majd a Sátántangó főpróbájának tekinthető Az utolsó hajó című rövidfilm. A Sátántangó – amelynek főszereplője is volt – után Víg szerezte Tarr összes nagyjátékfilmjének, így a Werckmeister harmóniák, A londoni férfi és A torinói ló zenéjét is.

A koncert ideje október 26., szerda 20 óra, helye az A38 koncertterme. Jegyvásárlás az A38 oldalán.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com