Hírek

FIPRESCI-díjat nyert Horvát Lili új filmje

Felkészülés-meghatározatlan-ideig-tartó-együttlétre

Horvát Lili gyönyörű romantikus drámája, a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre elhozta a FIPRESCI-díjat Varsóból.

Ismét hatalmas elismerésben részesült Horvát Lili rendező és legújabb alkotása. Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon ugyanis a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétrét találta a legjobb filmnek.

A friss FIPRESCI-díjas film október 9-én mutatkozott be a varsói seregszemlén, miután olyan hatalmas presztízsű fesztiválokon debütált korábban, mint a Velencei, a Torontói vagy a Zürichi filmfesztivál.

Horvát valóság és képzelet vonalán egyensúlyozó alkotása ráadásul nem a versenyszekcióban, hanem a Discoveries felhozatalban szerepelt. Éppen ezért érte az alkotót különösen váratlanul a megtiszteltetés:

Nagyon meglepett a hír, hiszen Varsóban nem is versenyszekcióban szerepeltünk – nem tudtuk, hogy a Fipresci-zsűri a fesztivál teljes programjából válogat. Nagy öröm, hogy éppen a filmkultúrájáról oly nevezetes Lengyelország filmfesztiválján tüntettek ki a kritikusok.

A történetben egy sikeres idegsebész, Márta hazaköltözik Budapestre, miután egy konferencián beleszeret egy férfiba. A megbeszélt randevú azonban elmarad, a férfi nem bukkan fel. Amikor pedig Márta felkutatja a férfit, ő azt állítja, hogy soha életében nem találkozott még vele.

A főszereplő Stork Natasa éppen az elmúlt héten kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon. Mellette szerepel még a filmben Bodó Viktor, Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is. Az operatőr Maly Róbert volt. A Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A filmet szeptember 25-i hazai bemutatója óta már közel 15.000 néző látta itthon a mozikban. Lehet, hogy Horvát alkotása az új díjjal közelebb került ahhoz, hogy Magyarországot képviselje a jövő évi Oscar-díjon? A legjobb nemzetközi film díjára (korábban idegennyelvű film kategória) nevezett magyar alkotásról ugyanis novemberben dönt majd a kinevezett szakmai bizottság.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés