Hírek

A Florence – A tökéletlen hang színpadi változatát mutatja be a Játékszín

FlorenceFosterJenkins

Florence Foster Jenkins történetéből francia, majd amerikai film is készült Merly Streep főszereplésével. A Játékszínben Bánsági Ildikó alakítja a főszerepet. 

Mennyei hang! címmel tart bemutatót a Játékszín: „a világ legrosszabb és legboldogabb” operaénekesnőjéről szóló vígjátékot Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János főszereplésével, Bagó Bertalan rendezésében április 28-án tűzi műsorra a színház. Peter Quilter darabját Galambos Attila fordításában mutatják be – mondta el a színház keddi budapesti sajtótájékoztatóján Bank Tamás igazgató.

Mint mondta, a Florence Foster Jenkins életéről szóló darab első bemutatóját 2005-ben tartották Birminghamben, majd mintegy húsz országában játszották. A vígjátékból készült 2016-os filmváltozatot Meryl Streep vitte sikerre.

Florence Foster Jenkins 1868-ban született, és a mai napig méltán viseli a világ legrosszabb operaénekesnője címet, ám előadásaira minden jegy elkelt, lemezt is készített, fellépett a Carnegie Hallban. Bagó Bertalan kiemelte: nem az az érdekes, hogy hogyan élt és halt, hanem maga a jelenség. Az énekesnő volt az első celeb, kitalálta, hogyan kell eladni a brandet, amit képviselt, ruháit is maga tervezte.

Egy olyan világot teremtett meg, amely sokak számára vonzó, sokak számára nevetséges volt, de mindenképpen változást hozott – mondta. Bagó Bertalan számára ambivalens a történet: ugyan csodálja Jenkins akaraterejét, de nem érti, miért fordította energiáit a tehetségtelenségre. Az énekesnő a dilettantizmus csúcsa, a dilettáns emberek védőangyala.

Fellépései alkalmával a nézők nem tudták, hogy röhögjenek-e vagy sírjanak, de mindenképp hatalmas sikert aratott.

Hozzátette: nem biztos, hogy az énekesnő tudta, hogy jól vagy rosszul énekel-e, de azt biztosan tudta, hogy mit csinál. Mindent legyőző exhibicionizmus vezérelte. Jenkins az akarat és a dilettantizmus furcsa egyvelege, amely nagyon hajaz a mostani világra – jegyezte meg.

Bánsági Ildikó elmondta: az énekesnő karakterét megformálni nagy lehetőség egy színésznő számára, őt is az érdekli, hogy mi motiválja ezt a nőt, akinek tettei mögött naivitást és zeneimádatot érez. A legnagyobb kihívást a színésznő számára az jelenti, ami Florence-nek sikerült – őszintén elhinni, hogy tud operát énekelni. A figura megformálásához énekórákat is vesz, mint mondta, a szerep pályafutásának koronája lehet.

A színésznő nehéz feladat előtt áll, hiszen az áriákat rosszul begyakorolni nagyobb munka, mint jól megtanulni. „A bohóc a legjobb artista” – jegyezte meg a rendező.

A Florence férjét alakító Gálvölgyi János szerint a nőnek valószínűleg a személyisége a titka: olyan bája lehetett, amely hatott a közönségre. Jenkins zongoristáját Szemenyei János kelti életre, aki elmondta: nagy kihívás számára klasszikus zenét játszani.

A darabban Lévay Viktória alakítja az énekesnő barátnőjét, aki rajong érte, Murányi Tünde egy mexikói házvezetőnőt játszik. Bacsa Ildikó egy kritikust formál meg, ő az egyetlen, aki meg meri mondani Jenkinsnek, hogy borzasztóan énekel. Az előadás dramaturgja Lőkös Ildikó, díszlet- és jelmeztervezője Vereckei Rita.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés