Hírek

Fődíjat nyert a Szerdai gyerek Kalkuttában

kalkutta_szerdai_gyerek_fodijA Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga) önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. A film most díjat nyert a kalkuttai filmfesztiválon.

A filmet egy jórészt elsőfilmesekből álló fiatal kreatív csapat készítette. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül a Szerdai gyerek nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek (Popfilm), Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is köszönhető. A film a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült.

A különös felnőtté válási történetet bemutató, magyar-német koprodukcióban készült Szerdai gyerek hat rangos nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást.

Karlovy Varyban a produkció a Nyugattól Keletre (East of the West) szekció fődíját, valamint a kritikusok Fedeora-díját is elnyerte. A spanyolországi Valladolidban – Európa legnagyobb múltú filmes seregszemléinek egyikén – a Meeting Point elnevezésű, tizenhárom alkotást felvonultató versenyprogramban indult. Következő állomásként Segovia filmfesztiválján vetítették a filmet. Ezt követően a kelet-európai filmtermés izgalmas alkotásait felvonultató Cottbus-i filmfesztiválon, majd Svédország elsőszámú seregszemléjén, a stockholmi nemzetközi filmfesztivál versenyében is indult. A film Kalkuttában fődíjat nyert, a díjat Vecsei Kinga főszereplő és Fehér Károly producer személyesen vette át.

A Szerdai gyerek magyarországi díszbemutatója december 1-jén lesz, a magyar mozik december 3-án mutatják be a Wednesday Group forgalmazásában Horváth Lili első nagyjátékfilmjét.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés