Hírek

Folytatódhat Jankovics Marcell szenteket bemutató sorozata

Jankovics Marcell

Összesen 78,8 millió forinttal támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kilenc ismeretterjesztő film elkészítését – Jankovics Marcell és Mosonyi Szabolcs is zöld lámpát kapott.

A testület e heti üléséről az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a Magyar Média Mecenatúra Program Kollányi Ágoston-pályázatának idei második fordulójában odaítélt támogatással Mosonyi Szabolcs is újabb részt forgathat a „Vad” filmekhez Vad erdők, vad bércek címmel, amelynek központjában az európai hiúz áll majd.

Simonyi Balázs egy elismert magyar állatorvos és egy önkéntes görög állatvédő madárkórházainak kihívásait mutatja majd be. A kőbaltás ember harmadik epizódjának elkészítésére kapott támogatást Gauder Áron; a film alkotói ezúttal Tatán kutatják fel egy valamikor mamutra vadászó neandervölgyi törzs mindennapjait – tudatták.

A tájékoztatás szerint folytatódhat Jankovics Marcell hazai szenteket bemutató sorozata is;

ezúttal azt a tucatnyi külföldi származású szent papot ismerhetik meg a nézők, akik élen jártak a magyarok – elsősorban a fejedelem és udvara – megtérítésében, köztük a Géza fejedelmet megkeresztelő cseh Szent Adalbertet, a Szent Imre nevelőjeként ismert velencei születésű Szent Gellértet és a nándorfehérvári csatához sikerrel toborzó, olasz gyökerű Kapisztrán Szent Jánost.

Hevér Zoltán rendező újabb tizenhat epizódot forgathat a Reformáció hétről hétre című sorozathoz, ezúttal is civileket megszólaltatva, akik szakmájuk és vallásuk kapcsolódási pontjairól beszélnek öt-öt percben. A második világháború után a kárpátaljai görög katolikus egyházközösségek pravoszláv egyházba történő beolvasztásának kísérletéről Vojtkó Ferenc készít filmet, Tóth Péter Pál pedig a német megszállás során elhurcolt politikai foglyok történetét dolgozza fel. A magyarbarát angol történész és diplomata, Sir Bryan Cartledge életét Gálfi Melinda viszi képernyőre, Farkas György pedig nyolcrészes sorozatot gyárt a hungarikumokról – jelezték.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com