Hírek

Forgatókönyvírókat keres a Friss Hús csapata

A 2023-as workshop

Az írókat és a forgatókönyvírókat szólítja meg a Friss Hús a legújabb pályázatával, amelyre május 10-ig várják a jelentkezéseket.

Forgatókönyvírókat keres a Friss Hús csapata – írja a fesztivál sajtóközleménye. A pályamunkákat négy témában várják: „Északi part”, „Távkapcsolat”, „Vonaton”, valamint „Gyerekszemmel” tárgykörben. 

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezőinek évtizedes tapasztalata, hogy bár számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma, illetve nagyon kevés az átjárási lehetőség a kortárs irodalom és a filmírás között – írja a közlemény. A Friss Hús ezen kíván változtatni pályázatával, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek.

A Balázs Béla-pályázatot először 2023-ban hirdette meg a fesztivál, a program nagy szakmai érdeklődés mellett zajlott, idén pedig új témákkal, frissített formátumban várja a jelentkezőket. A Balázs Béla-pályázat célja, hogy vadonatúj projektek szülessenek, ezért nem szabadon választott témájú – és az asztalfiókban heverő –  tervvel lehet pályázni, hanem a kiírásban meghatározott tematikák valamelyikébe kell illeszkednie a legfeljebb 20 perces tervnek. 

Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél rövidebb alkotást ígérnek. A nevezési határidő: 2024.05.10. 23:59 perc. 

A kiválasztott filmtervek májusban fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetősége lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket. 

A Balázs Béla-pályázat és a fejlesztői workshop idén a frissen alakult Consulab script doctori csapattal együttműködésben zajlik, amelynek tagjai: Benkő Orsolya dramaturg, Kerékgyártó Yvonne rendező, forgatókönyvíró és Maruszki Balázs forgatókönyvíró. Mellettük producerek, fesztiválszervezők (Osváth Gábor Arany Pálma-díjas producer és Deák Dániel, a Friss Hús fesztivál igazgatója), valamint irodalmi szakértők (Szegő János, a Magvető szerkesztője) is részt vesznek a fejlesztői munkában.

A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv – a fejlesztési folyamat végén  – 100-100 ezer forint díjazásban is részesül.

A pályázatot Balázs Béláról (1884–1949), a magyar irodalom, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett a Balázs Béla Stúdiónak is emléket állítva, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.

A Balázs Béla-pályázat beadásához szükséges részletes információk a Friss Hús honlapjáról érhetők el. A pályázatokat a nevezési felületen lehet beadni.  

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com