Hírek

Főszerepben a CGI James Dean, avagy feltámadás digitális módra

Több mint hatvan évvel a halála után újra mozifilmben szerepel James Dean. A teremtő hatalom a CGI kezében van.

1955-ben tragikus szerencsétlenséggel veszítette életét az amerikai fiatalság utánozhatatlan ikonja, James Dean. A Haragban a világgal sztárja mindösszesen három mozifilmben szerepelt, de kettőért (posztumusz) Oscar jelölést is kapott.

James Dean halála után sem múló csillogását kívánják meglovagolni Anton Ernst és Tati Golykh filmrendezők.

A Finding Jack című vietnami háborús dráma Gareth Crocker azonos című regénye alapján készül és James Deannek a második főszerepet szánják, számol be róla az IndieWire.

Megtiszteltetésnek érezzük a család támogatását” – mondta Ernst Dean „castingja” kapcsán. „Mindent megteszünk, hogy öröksége érintetlen maradjon, mint minden idők egyik legkiemelkedőbb filmsztárja.

A család úgy gondolja, hogy ez lesz az a film, amit soha nem készíthetett el.

A színészek manapság teljes természetességgel vetik alá magukat a CGI hatalmának. 2010-ben Jeff Bridges fiatalodott meg a Tron: Örökség képkockáin. Hét évvel később (már sokkal hihetőbb módon) egy hasonló karakterű színész, Kurt Russell vált ismét fiatallá A galaxis őrzői vol. 2-ben.

Halott színészek digitális „feltámasztásában” is előzményekre bukkanhatunk. Megoszlanak a vélemények a Zsivány Egyes kapcsán Tarkin élethűségét illetően. Az internet két táborra szakadt: valakik magasztalják az elhunyt Star Wars színész, Peter Cushing CGI replikáját, másokat kiráz a hideg valószerűtlensége miatt. Még ugyanabban a filmben látjuk Carrie Fisher ifjú énjét. A sort még folytathatnánk a Halálos iramban hetedik részével, vagy visszamehetünk egészen a Gladiátorig. Az elhunyt színészek CGI segítséget a digitális film megjelenése óta kapnak. Akkor mi is a probléma?

A „még” igazi James Dean

A CGI karakterek (legyen az alapjuk akár egy élő színész) legnagyobb hátulütője, hogy általában belezuhannak a szaknyelv által „természetellenes völgynek” nevezett szakadékba. Nézzen ki bármennyire is emberszerűen egy CGI karakter, az eddigi tapasztalatok alapján van egy pont, ami után inkább taszítja a nézőt, semhogy azonosulásra hívná.

Minél inkább hasonlít egy emberre, annál inkább feltűnő, hogy mégsem az.

Hogy mennyire fogja tudni leküzdeni a természetellenesség völgyét a készülő Finding Jack, a tervek szerint 2020 novemberében megtudjuk. Azonban addig még az is kérdéses, hogy ki fogja játszani a „valódi” szerepeket James Dean negyedik filmjében.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com