Hírek

Fotókiállítás nyílt Marilyn Monroe emlékére

Marilyn Monroe

marilyn monroe Marilyn Monroe életének tizenhat évét felölelő fotókiállítás nyílt Londonban a néhai filmsztár születésének 90. évfordulója alkalmából.

A június 30-ig látogatható Happy Birthday Miss Monroe című tárlaton a néhai filmsztár jól ismert és ritkán látható képei is helyet kaptak. Az ONGallery online galéria és a Playboy Club London szervezte kiállításnak a The Showroom Presents ad otthont.

A képek egy része 1946-ból való, amikor Monroe-t még Norma Jean Bakerként ismerték szülővárosában, Los Angelesben, de a kiállítás anyagában a The Last Sitting című felvételek is helyet kaptak, amelyeket Bert Stern készített nem sokkal Monroe 1962. augusztus 5-én bekövetkezett halála előtt.

Stern mindössze három nap alatt nagyjából 2500 fotót készített a filmsztárról a Vogue divatmagazin számára. A fotózás anyagából összeállított albumot 1982-ben, majd 2000-ben is kiadták.

A több mint ötven képet felvonultató tárlaton Andy Warhol Monroe-t ábrázoló híres portréi is helyet kaptak, valamint Frank Worth legendás felvételei, amelyek a Hétévi vágyakozás című film forgatásakor készültek. Milton Greene 1955-ös képe egy pekingi palotakutyát tartva, míg Douglas Kirkland 1961-es felvétele ágyban pózolva örökíti meg a dívát.

A tárlaton szereplő ritkaságok közé tartozik néhány kép, amelyeket Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója is aláírt, köztük egy aktfotó, amelyen Monroe a hónap playmate-jének járó díját ünnepli.

A filmcsillag 1926. június 1-jén született. Pályafutása során alig harminc filmet forgatott, ezek többsége is felejthető, mégis a múlt század tömegkultúrájának bálványaként őrzi az emlékezet.

A 36 éves Monroe ágyban fekvő meztelen, a telefont markoló holttestét a bejárónője fedezte fel annak idején. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként, de ezt kevesen hitték el: azóta is számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya