Hírek

Fotókiállítás nyílt Marilyn Monroe emlékére

Marilyn Monroe

marilyn monroe Marilyn Monroe életének tizenhat évét felölelő fotókiállítás nyílt Londonban a néhai filmsztár születésének 90. évfordulója alkalmából.

A június 30-ig látogatható Happy Birthday Miss Monroe című tárlaton a néhai filmsztár jól ismert és ritkán látható képei is helyet kaptak. Az ONGallery online galéria és a Playboy Club London szervezte kiállításnak a The Showroom Presents ad otthont.

A képek egy része 1946-ból való, amikor Monroe-t még Norma Jean Bakerként ismerték szülővárosában, Los Angelesben, de a kiállítás anyagában a The Last Sitting című felvételek is helyet kaptak, amelyeket Bert Stern készített nem sokkal Monroe 1962. augusztus 5-én bekövetkezett halála előtt.

Stern mindössze három nap alatt nagyjából 2500 fotót készített a filmsztárról a Vogue divatmagazin számára. A fotózás anyagából összeállított albumot 1982-ben, majd 2000-ben is kiadták.

A több mint ötven képet felvonultató tárlaton Andy Warhol Monroe-t ábrázoló híres portréi is helyet kaptak, valamint Frank Worth legendás felvételei, amelyek a Hétévi vágyakozás című film forgatásakor készültek. Milton Greene 1955-ös képe egy pekingi palotakutyát tartva, míg Douglas Kirkland 1961-es felvétele ágyban pózolva örökíti meg a dívát.

A tárlaton szereplő ritkaságok közé tartozik néhány kép, amelyeket Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója is aláírt, köztük egy aktfotó, amelyen Monroe a hónap playmate-jének járó díját ünnepli.

A filmcsillag 1926. június 1-jén született. Pályafutása során alig harminc filmet forgatott, ezek többsége is felejthető, mégis a múlt század tömegkultúrájának bálványaként őrzi az emlékezet.

A 36 éves Monroe ágyban fekvő meztelen, a telefont markoló holttestét a bejárónője fedezte fel annak idején. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként, de ezt kevesen hitték el: azóta is számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot.