Hírek

Frances McDormand Oscar-történelmet írhat 2021-ben

A 63 éves színésznő A nomádok földje (Nomadland) című filmmel törhet utat a női filmesek számára.


Hirdetés

Külföldön már bemutatták, hazánkba remélhetőleg február 25-én érkezik A nomádok földje című film, mely a lepusztuló amerikai régiók lakókocsis közösségeinek világába kalauzolja el nézőit. A nagy kritikai sikereket arató alkotás könnyen lehet, hogy elhozza Frances McDormand számára a harmadik színészi Oscar-díját (a Fargo és a Három óriásplakát Ebbing határában után) – a jelölés szinte borítékolható. Emellett kinéz az is, hogy másodjára is nő győz Chloé Zhao személyében a Legjobb rendező kategóriában. Utoljára ez 2010-ben fordult elő, akkor Kathryn Bigelow vitte haza a szobrot A bombák földjén rendezésével.

Tájköltészet – Nomadland

Három színészi Oscar-díj csupán pár színésznek jött össze eddig. A nevek közt található Katharine Hepburn, Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis, Meryl Streep, Walter Brennan és Ingrid Bergman. Ám nem emiatt írhat történelmet McDormand a 2021-es gálán.

A színésznő ugyanis producerként is részt vett A nomádok földje munkálataiban. Egy esetleges Legjobb film és Legjobb színésznő jelölés már rendhagyónak számít ugyanazért a filmért, hát még egy győzelem!

A 2020-as filmév eleve nagy előrelépés volt a női alkotók számára. A legnagyobb kritikai sikereket női rendezők alkotásai érték el. Kelly Reichardt (First Cow), Regina King (One Night in Miami), Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő), és Eliza Hittman (Never Rarely Sometimes Always) kapcsán se lepődnénk meg egy Oscar-jelölésen.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés