Hírek

Francia filmekkel érkezik a Müpamozi legújabb évada

bolond-pierrot A francia filmművészetbe nyújt ezúttal betekintést a Müpamozi frappánsan Francia krémes elnevezésű sorozata, amely az elkövetkező fél évben az 1960-as évektől a 21. századig válogat a francia filmek legjavából.

Mint azt a szervezők közleménye felidézi, a Müpamozi minden félévben egy-egy nemzet vagy tematika köré épít fel egy sorozatot. Az évadok során körbejárták már Zsigmond Vilmos filmográfiáját, kalandoztak a magyar zenés és táncos filmek közt, keresték az erotikát és a szabadságot a magyar mozifilmekben, de utazást tettek már a spanyol filmek világában is.

A francia újhullám a második világháború eseményeiből épp feleszmélő európai filmművészet egyik legmeghatározóbb hatású megújító mozgalma volt. Az ötvenes évek második felétől a hatvanas évek végéig tartó mozgalom hatása a mai napig érezhető, annak ellenére, hogy már több mint fél évszázada zajlott. Felrobbantotta a mesélés hagyományait, a sztárkultuszt, a vágást, a filmzenét, a nézőhöz való viszonyt, és a rendezőt, a szerzőt tette meg a film mindenható urává.

A korszak két legerősebb ikonja Francois Truffaut és Jean-Luc Godard, ezért Godard Bolond Pierrot-jával indul hétfőn a sorozat Jean-Paul Belmondo főszereplésével. Truffaut-tól pedig október végén Az utolsó metrót láthatja a közönség Catherine Deneuve-vel és Gérard Depardieu-vel.

Egészen más világot tár a nézők elé október 10-én Jacques Tati Playtime című filmje, amelynek kulcsfigurája Hulot úr, aki Giffard urat keresve bolyong egy utópikus üvegrengetegben.

A nyolcvanas években felbukkant új irányzat két legjelesebb képviselője Leos Carax és Luc Besson volt, így nem maradhat ki a programból Carax-tól a Halley-üstökös és az AIDS-vírus elterjedésének időszakában játszódó Rossz vér című alkotás, amelyet november 7-én lehet megtekinteni. A modern francia kultuszfilmet megteremtő Luc Bessontól pedig a Nikita zárja a sort december 5-én.

A vetítések előtt a házigazda Réz András avatja be a nézőket egy-egy szakmai titokba, a filmeket pedig eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. Az esemény hivatalos honlapját itt találjátok.

Hirdetés

Hirdetés