Hírek

Francia rövidfilmé az Alter-Native nagydíja

alter-native A francia Clément Tréhin-Lalanne Aissa című rövidfilmje nyerte el a marosvásárhelyi 23. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nagydíját.

A díjkiosztó gálán a zsűri nevében Gyenge Zsolt filmkritikus, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója elmondta, hogy összesen 25 film volt esélyes díjazásra, és elégedetten nyilatkozott az idén nevezett filmek színvonaláról – adta hírül a marosvásárhelyi Népújság és a Krónika című erdélyi lap.

A vasárnap véget ért mustrán a legjobb első filmért járó Simó Sándor-emlékdíjat a fehérorosz Dmitrij Szemenov érdemelte ki Ugyanaz a vér című rövidfilmjével.

A román kulturális minisztérium elismerését Szemző Tibor magyarországi rendező kapta, aki a Vágy, hogy indiánok lehessünk – Franz Kafka utolsó szerelme című rövidfilmmel vett részt a seregszemle versenyében.

A Maros megyei tanács díját a svédországi Mans Berthas Bajnok című filmje érdemelte ki, míg a román Nemzeti Kulturális Alap elismerését Mihai Grécu franciaországi rendező kapta A hatalom tükörképe című alkotásért.

A rövidfilm-fesztiválra összesen 829 munkát neveztek, az előzsűrizés nyomán 51 alkotás maradt versenyben. A seregszemlén magyar és román játékfilmeket is vetítettek, ezek közül nagy nézettségnek örvendett Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér, Fazekas Csaba Swing és Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje.

A filmfesztivál kísérőprogramjaként képzőművészeti kiállításokat és koncerteket is rendeztek.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés