Hírek

Franciaországban nyert nagydíjat a Lágy eső magyar rövidfilm

20130422-lagy-eso3Nagy Dénes Lágy eső című rendezése nyerte a franciaországi Angers-ban megrendezett „Premiers Plans” filmfesztivál zsűrijének nagydíját.

 


Hirdetés

Vasárnap este magyar sikerrel zárult az Angers-ban megrendezett nemzetközi filmfesztivál. A pályakezdő filmesekre fókuszáló rangos franciaországi fesztiválon a legjobb európai rövidfilm díját Nagy Dénes Lágy eső című 28 perces alkotása nyerte el. A január 17-26. között idén 26. alkalommal megrendezett seregszemle nemzetközi zsűrijében részt vett Maria de Medeiros portugál színésznő- rendező, akit többek között a Ponyvaregényből ismer a nagyvilág, és Elisa Lasowski holland színésznő is a Trónok harca tévésorozatból.

Nagy Dénes Lágy eső című munkáját a cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete programjában láthatta először a nemzetközi közönség. A film korábban elnyerte a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját Budapesten, majd a legjobb fikciós film díját a portugáliai Vila do Conde, és a nizzai rövidfilmfesztivál fődíját tavaly.

Az azonos című Tar Sándor novella adaptációja egy nevelőotthonban nevelkedett serdülő fiúról szól, aki beleszeret osztálytársnőjébe, és képtelen szerelmét normálisan megvallani. A feloldhatatlan feszültség ellenállhatatlanul sodorja a főszereplőt. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film egy elmaradt kistelepülésen játszódik ma Magyarországon.

Nagy Dénes rendező, a film operatőrével, Dobos Tamással közösen írta a forgatókönyvet. A Lágy eső magyar-belga koprodukcióban készült a Campfilm Production (Budapest) és a Novak Prod (Brüsszel) gyártásában, producerei László Sára, Gerő Marcell és Olivier Dubois. A film elkészültét az NKA, a FilmJus Alapítvány, a belga filmalap és a svájci Vevey Ville d’Images Alapítvány is támogatta. Nagy Dénes 2009-ben rendezőszakon végzett Szász Jánososztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Egy évet töltött a világhírű Berlini Filmakadémián (DFFB). Egyetemi évei alatt számos rövidfilmet készített, melyek jelentős fesztiválokat is megjártak: Kovács Éva (TampereRövidfilm Fesztivál, 2006), a Russian Playground (Cannes-i Kritikusok Hete, 2009). A Vmeste (Együtt) című rövidfilmje számos magyar és nemzetközi fesztiválon szerepelt sikerrel: 2008-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok rövidfilm díját, 2007-ben versenyben szerepelt az európai rövidfilmek fesztiválján a franciaországi Brestben, a Cottbus-i Filmfesztiválon Németországban, és a 38. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rövidfilm rendezői díját.

Nagy Dénes legújabb rendezését, a Bukta Imre kortárs képzőművész főszereplésével készült Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilmet a napokban tűzi műsorra Hollandia elsőszámú nemzetközi filmfesztiválja Rotterdamban.

 

Bővebb információ :
http://www.campfilm.eu/produkciok.php?kat=jatekfilm&pid=77
http://www.premiersplans.org/festival/en/index.php

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!