Hírek

Francis Ford Coppola nyerte el az Asztúria Hercegnője-díjat

Apokalipszis mostFrancis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró nyerte el a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában 2015-ben, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez – jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

„Rendkívüli elbeszélő, aki kimagasló helyet foglal el a filmtörténetben” – fogalmazott rövid indoklásában a zsűri, méltatva a Keresztapa-trilógia rendezőjének formai és tematikai újító szerepét. A zsűri hangsúlyozta, hogy a 76 éves Coppola egész karrierje folyamatos harc volt azért, hogy megőrizhesse teljes függetlenségét alkotóként és vállalkozóként is, de így fejlődhetett rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként egyaránt és vált a kortárs kultúra ikonjává.  Az olasz bevándorló családból származó Francis Ford Coppola hírnevét a Keresztapa mellett olyan alkotások öregbítik, mint a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis, most vagy a Drakula. Munkáit ötször jutalmazták Oscar-díjjal.

Az Asztúria Hercegnője-díj művészeti kategóriájának nyertesét idén 19 ország 31 jelöltje közül választották ki, a listán egy magyar művész is szerepelt, ám a neveket nem hozták nyilvánosságra. Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím. A díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehet át. Művészeti kategóriában korábban elismerték a többi közt Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassmann, Bob Dylan és Pedro Almodóvar munkásságát.

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com