Hírek

Frankofón Fesztivál 2018: Február végétől jönnek a filmnapok is

Zenei és színházi előadások mellett filmvetítések, irodalmi rendezvények, kerekasztal-beszélgetések és kiállítások színesítik a február 28-án kezdődő Frankofón Fesztivál programját.

Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója a fesztiválról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendezvény hagyományosan a francia filmnapokkal veszi kezdetét, amelyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg. A közönség 23 filmet és egy rövidfilm-válogatást tekinthet meg, a Francia Intézet ingyenes vetítésein a César-díjjal jutalmazott Louis Garrel három alkotását láthatja a közönség. A csaknem egy hónapon át tartó fesztivált Budapest mellett tíz vidéki városban is megrendezik.

A filmfesztivál négy fő témakör köré szerveződik: a Fesztiváltermés elnevezésű blokkban a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások szerepelnek, a Magasfeszültség szekcióban thrillereket vetítenek, de lesz Vígjáték-szekció, míg a Kedvencek elnevezésű válogatás a magyar filmes szakértők kedvenceit gyűjti össze.

Az eseménysorozat Léonor Serraille Egy fiatal nő című alkotásának vetítésével veszi kezdetét a Corvin moziban. Négy meghívottja lesz az idei fesztiválnak, köztük Emmanuel Courcol, a Tűzszünet című film rendezője, Xavier Legrand, a Láthatás című film tavaly a velencei Ezüst Oroszlánnal kitüntetett alkotója, Léa Drucker színész, valamint Serge Bozon filmrendező.

Március 7-ig Budapesten a Corvin, a Toldi és Puskin moziban, valamint a Francia Intézetben is vetítenek filmeket. Azonban idén a zenei programok is kiemelt szerepet kapnak: nyolc helyszínen tizenöt koncert várja a közönséget. A könnyűzene kedvelői találkozhatnak többek közt Carpenter Brut zenei producerrel, zenésszel az A38 hajón, és ugyanitt lép fel többek között a Chinese Man triphop formáció is.

A komolyzenei kínálatban szerepel többek közt a Centre de musique baroque de Versailles (Versailles-i Barokk Zenei Központ) és a Müpa koprodukciójában létrejött előadás, Rameau operabalettje, a Gáláns Indiák, valamint a magyar-svájci zongorista duó, Adrienne Soós és Ivo Haag a francia Olivier Moulin közreműködésével. Az irodalmi ágat három szerző, a Serge Bloch, Julie Wolkenstein, valamint Hassan El Ouazzani képviseli.

Az idei eseménysorozatban hét nagykövetség és több mint 30 kulturális partner vesz részt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormányzat idén is támogatta a Frankofón Fesztivál megrendezését, amely mára Magyarország kulturális életének szerves részévé, hagyománnyá vált.