Hírek

Francia nyelvű filmek színe-java – 10. Frankofón Filmnapok

Február 26. és március 7. között rendezik a 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál programjait. 23 film premier előtti vetítése, számos koncert, előadás, kiállítás és konferencia várja az érdeklődőket.

Minden év március 20-a, azaz a frankofónia világnapja környékén számos ország rendez különféle eseményeket a francia nyelv tiszteletére. Magyarországon immáron 20 éve ünneplik a francia nyelvet egy hónapon keresztül. A Frankofón Filmnapok és Fesztivál pedig idén pont egy évtizedes múltra tekinthet vissza.

A 10 napos a Frankofón Filmnapok programjába nemcsak Budapesten, hanem Magyarország egész területén be lehet kapcsolódni. Míg Budapesten három helyszínen is sor kerül a filmvetítésekre, az ország további tizennégy városában is lehetősége nyílik a francia filmek szerelmeseinek, hogy eltöltsenek pár órát a mozi sötétjében. A fesztivál, melynek népszerűsége évről évre nő, több mint 13 000 nézőt vonzott 2019-ben.

A válogatás 23 filmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik. A több esetben nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon (sőt, némelyiket Európában is) premier előtt láthatják a nézők.

A Frankofón Filmnapokat Hirokazu Kore-eda japán rendező – aki előző filmjével 2018-ban elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját – Az igazság című filmje nyitja meg február 26-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A vetítések mellett közönségtalálkozók, mesterkurzusok, valamint kerekasztal beszélgetések is színesítik a kínálatot.

A klasszikusok szerelmesei számára érdekesség, hogy több kanonizált mű is műsoron lesz. Jacques Rivette 1966-os Az apáca című művének 2018-ban reastaurált változatát éppúgy megtekinthetik, mint Luis Buñuel A nap szépe című 1967-es remekének 2017-ben felújított verzióját.

Számunkra, magyarok számára örömteli hír, hogy szerepel a programban Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című 2018-as filmje.

A Frankofón Filmnapok eseményeinek helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema és a Francia Intézet.

Ahogy a korábbi években, úgy idén sem csak a filmeké a főszerep. A Frankofón Hónap egészen április 8-ig tart, számos koncert (ezen belül is kiemelt figyelemre számít a Frankofón Jazz Fesztivál), kiállítás, könyvbemutató és színházi előadások, két szakmai előadás is megtalálható a rendezvénysorozat részletes programjában. Budapesten a kultúra szerelmeseit a mozik és a Francia Intézet mellett a MÜPA, a Budapesti Operettszínház, Kálmán Imre Teátrum, az ELTE, az Opus Jazz Club, a Trafó, az A38 és a BMC várja.

A rendezvénysorozat teljes programja itt érhető el.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com