Hírek

Frankofón Filmnapok 2018: Ismét a legnagyobb sztárok érkeznek a fesztivállal

Február 28. és március 7. között ismét a francia nyelvű filmeké a főszerep: a legfrisebb, olyan sztárokat, mint Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Romain Duris vagy Christian Clavier, felvonultató francia alkotások mellett belga, kanadai, marokkói, svájci és moldáv filmeket is láthat a közönség.

Az idén már nyolcadik alkalommal, a Frankofón Fesztivál keretében megrendezett Frankofón Filmnapok február 28-án Léonor Serraille tavaly Cannes-ban Arany Kamera-díjjal jutalmazott elsőfilmjével, az Egy fiatal nővel veszi kezdetét. A történet harmincas évei elején járó Paulát (Laetitia Dosch) kíséri, aki egy szakítás után kezd új életet.

A több frankofón nagykövetség, a Titanic Fesztivál stábja, magyar filmkritikusok és a Budapest Film által összeállított, 22 egészestés és 4 rövidfilmet felvonultató programot a közönség 70 vetítés keretében láthatja majd Budapesten a Corvin, Toldi és Puskin filmszínházakban és 10 vidéki nagyvárosban.

A filmekben a legnagyobb francia sztárokkal találkozhatnak a nézők: a francia film nagyasszonya, Catherine Deneuve a Külön világ című thrillerben Diane Kruger és a francia hiphopsztár, Nekfeu partnere lesz, a Louis Garrel-retrospektív programban vetített Szerelem nélkül soha című filmben pedig Louis Garrel és Milos Forman oldalán tűnik fel. Romain Duris szintén két filmben szerepel: a Tűzszünet című történelmi drámában és a Mrs. Hyde (a képen) című thrillerben, melyben Isabelle Huppert-rel játszik együtt.

A Mrs. Hyde-hoz hasonlóan szintén premier előtt játsszák a filmnapok keretében a Derült égből család és az Egy burka, egy nadrág című vígjátékot és a 2017-es Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánnal díjazott Láthatás című thrillert. Az elsőben egy Christian Clavier és Catherine Frot által alakított házaspár egy este arra ér haza, hogy a házukba beköltözött egy ismeretlen férfi, aki a fiuknak mondja magát, a másodikban Armand-nak, ha látni szeretné szerelmét, Leilát, burkát kell öltenie magára, az utóbbiban pedig egy elvált asszony volt férje erőszakos természetére hivatkozva kizárólagos felügyeletet kér a 12 éves Julien fölött, de ezt a bíró megtagadja.

A fesztivál március 7-én a szintén hazai premier előtt bemutatott Viszontlátásra odafönt vetítésével és nagyszabású DJ partyval zárul a Toldi moziban.

A teljes programot itt találjátok.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com