Hírek

Frankofón Filmnapok 2019: Fesztiválsikerek Budapesten

Idén 19. alkalommal ünnepeljük hazánkban a Frankofón Hónapot, melynek része a Frankofón Filmnapok is. Ennek keretein belül február 28. és március 8. között 16 francia kötődésű filmet tekinthetünk meg öt budapesti helyszínen és további 12 vidéki magyar városban.

Az egy hónapon át tartó összművészeti fesztivál első programsorozata most is a frankofón filmekről szól. A kiválasztott filmek között találhatók marokkói, tunéziai, svájci, belga, román, francia és magyar művek is, melyek közül nem egyet premier előtt tekinthet meg a közönség. Lou Janet Pajzán kíváncsiság című filmjének nemcsak európai, de világpremierje is a Frankofón Filmnapok alatt esedékes, a rendező pedig várhatóan személyesen is részt vesz a fesztiválon.

Gilles Lellouche vígjátéka, a Franciaországban jelentős kritikai és közönségsikert arató Szabadúszók lesz a fesztivál nyitófilmje, amely 6 César-díj jelölést tudhat magáénak, és meghívást kapott a tavalyi cannes-i filmfesztiválra is. Különlegesség, hogy ebből a filmből a Toldi, a Corvin, a Puskin mozi, valamint a Francia Intézet mellett a Széchenyi Gyógyfürdőben is rendeznek vetítést, így a termálmedencéből is élvezhetjük, ahogy korosodó férfiak a szinkronúszás segítségével próbálják megtalálni helyüket a világban.

Elengedhetetlen szereplője a francia filmeknek, tehát a fesztiválnak is Catherine Deneuve, aki Julie Bertuccelli drámájában, a Claire Darling utolsó húzásában a címszereplőt alakítja. A történet szerint Claire arra ébred, eljött élete utolsó napja, ezért igyekszik megszabadulni földi javaitól. Sokak érdeklődését felkelti a garázsvásár, például évtizedek óta nem látott gyermekéét is, aki nem csak a vásznon áll rokoni kapcsolatban a színésznővel – a való életben is a lánya, Chiara Mastroianni alakítja.

Deneuve mellett olyan sztárok is feltűnnek a fesztivál filmjeiben, mint Vincent Cassel, Sofia Boutella, Audrey Tautou és Omar Sy, utóbbi egy francia-szenegáli filmdrámában. És bár a népszerű színész nem, a Yao rendezője, Philippe Godeau jelen lesz a vetítést követően.

A közönségtalálkozón túl pedig mesterkurzust is tart, ahová a szervezők minden érdeklődőt várnak.

Szintén Cannes-ban volt látható korunk egyik legmegosztóbb rendezőjének, Gaspar Noénak táncosokról szóló műve, az Eksztázis is. Ötödik nagyjátékfilmje sem kevésbé tabudöntögető, mint korábbi munkái, most sincs hiány drogokból, káoszból, őrült képzelgésekből és valós rémségekből. Az Eksztázis a filmnapok végéhez közeledve a Puskin moziban lesz megtekinthető, később pedig moziforgalmazásba is kerül.

Eksztázis (Climax)

Természetesen idén sem csak a filmeké a főszerep. A Frankofón Hónap egészen április 1-jéig tart, számos koncert, kiállítás, könyvbemutató és színházi előadás is megtalálható a rendezvénysorozat részletes programjában. Budapesten a kultúra szerelmeseit a mozik és a Francia Intézet mellett a MÜPA, a Liszt Emlékmúzeum, az A38 és a BMC várja.

Az átfogó projekt fontosságát és profizmusát, az érintettek elhivatottságát jól tükrözi, hogy a február 18-án tartott sajtótájékoztatón kilenc frankofón ország magyarországi nagykövete vett részt, hogy kifejezzék hálájukat és támogatásukat a mára hagyománnyá vált Frankofón Filmnapok és Fesztivál iránt.

A teljes programot ide kattintva érheted el.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com