Hírek

A Free Solo rendezői forgatnak filmet a Tham Luang-barlangi mentésről

2018-ban az egész világ szeme a thaiföldi Tham Luang-barlangra szegeződött, amikor egy fiú focicsapat tagjai odabent rekedtek az esőzés miatt. Tizennyolc nap, ötven búvár és elmés technikai megoldások kellettek ahhoz, hogy a fiúk és edzőjük kiszabaduljanak. A mentőakcióról könyv is született azóta, és film is készülni fog, méghozzá a Free Solo alkotóival a rendezői székben.

Két éve történt már, hogy tizenkét fiatal fiú és az edzőjük egy barlangban rekedt Thaiföldön. A Tham Luang-barlangrendszer tizennyolc napra ejtette foglyul a csoportot, amikor a monszuneső miatt kialakult áradás ellepte a járatokat. A csapat eltűnése után rögtön keresni kezdték őket, a mentési folyamatokat pedig árgus szemekkel figyelte a nemzetközi média is. Több mint ezer ember vett részt a munkálatokban, számos eszközt bevetettek, és végül sikerült is megmenteni a teljes csapatot egy háromnapos művelet alatt. A mentésben egyetlen búvár vesztette életét, amikor elfogyott az oxigén a tartályából.

A Universal és a Cavalry Media szerezte meg a jogot, hogy megfilmesítse az eseményeket. A feldolgozásról még nem sokat tudni, de a rendezők személye okot ad a bizakodásra. A Universal ugyanis a Free Solo – Mászókötél nélkül alkotóit kérték fel a rendezésre, írja a Deadline.

Mentők a barlang bejárata előtt.

Jimmy Chin és Elizabeth Chai Vasarhelyi az említett alkotással elnyerte a Legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart 2019-ben. Filmjükben Alex Honnold sziklamászó csúcshódítását mutatták be, izgalmas képekkel és pszichébe hatoló jellemábrázolással. Jimmy Chin maga is hegymászó volt, tapasztalatai a Free Solóban és a Meruban is visszaköszönnek.

A focicsapatról szóló film forgatókönyvét Wes Tooke írja, aki a Kolónián és a Midwayen dolgozott. A producerek között van Michael De Luca is, aki többek között a hatszoros Oscar-jelölt Philips kapitány producere volt. A Tham Luang-barlangi mentőakció története azok közé tartozik, amelyekben minden potenciál megvan ahhoz, hogy sikeres filmmé váljon. Könnyen előfordulhat, hogy Chin és Vasarhelyi újabb filmmel közelíti meg az Oscart, úgyhogy érdemes lesz figyelemmel kísérni a projektet.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.