Hírek

Frici & Aranka címmel forog tévéfilm a Karinthyakról

Frici & Aranka címmel készül tévéfilm Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik, szerelmeik izgalmas életéről és a magyar irodalom máig ható legendás korszakáról. A hiánypótló tévéfilm Juhász Anna irodalmár, kreatív producer ötlete alapján a Nemzeti Filmintézet támogatásával Tóth Tamás rendezésében készül. 

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A héten elkezdődött  a  Frici & Aranka című tévéfilm forgatása. A történelmi televíziós alkotással a múlt századelő Budapestjére és az irodalmi, kávéházi kultúra kialakulásához utazhatunk vissza az alkotókkal. Felelevenedik a New York Kávéház és a Hadik, hisz

“Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő, udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten, az udvartartásával” — írta Karinthy Márton.

A történet főhőseit mindannyian ismerjük az irodalomból: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét 1917 és 1938 között követhetjük nyomon majd a filmben, a fókuszba az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos élete, házassága és emberi kapcsolatai kerülnek.

A Juhász Anna irodalmár — a film kreatív producere — ötlete alapján készülő film írója Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotást a Sanzonfilm Stúdió gyártja Csáky Attila producer irányításával, a Karinthy Színházzal és a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködésben.

16 olyan streaming tervre és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg a Nemzeti Filmintézet ősszel  gyártási támogatást, melyek színházak és filmesek összefogásával készülnek.

 

Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek együttműködéséből készülnek izgalmas művek.

Az újításként bevezetett pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.

Bővebben a készülő alkotásokról az NFI oldalán lehet tájékozódni.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés