Hírek

Függetlenül – Lengyel történelmi filmsorozat az Urániában

Függetlenül címmel rendez vetítéssorozatot a lengyel filmművészet remekműveiből a lengyel államiság visszaállításának századik évfordulóján az Uránia Nemzeti Filmszínház szeptember 13. és december 17. között.

Lengyelország idén ünnepli függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját. Területe 1795 és 1918 között az orosz, a porosz és a Habsburg-birodalom között volt felosztva, és ez az állapot csak 1918-ban, az első világháború végén szűnt meg.

A centenárium évében az Uránia a budapesti Lengyel Intézettel együttműködve indít vetítéssorozatot. A programban a lengyel filmművészet kilenc remekműve kap helyet, melyek öt évtized drámai eseményeit tárják a néző elé az 1920-as varsói csatától az 1970-es, vérbe fojtott gdyniai tüntetésekig.

A programsorozat szeptember 13-án indul a három érettségiző fiatalember álmairól szóló, Menjünk holnap moziba című filmmel. Michal Kwiecinski alkotása, amely 2008-ban Európai Filmdíjat kapott, az 1930-as éveket, illetve a második világháború borzalmait idézi.

A sorozat a Volhínia (Wojciech Smarzowski), A varsói felkelés (Jan Komasa), A Királyok anyja (Janusz Zaorski), A zongorista (Roman Polanski), A varsói csata, 1920 (Jerzy Hoffman), a Kihallgatás (Ryszard Bugajski), valamint a Fekete csütörtök – Janek Wisniewski elesett (Antoni Krauze) című filmekkel folytatódik. A Függetlenül címen futó 5 napos sorozat az Ida című filmmel Oscar-díjat nyert Pawel Pawlikowski legfrissebb alkotása, a Hidegháború magyarországi premier előtt vetítésével zárul december 17-én.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik; a művek értelmezését történészek, polonisták, filmtörténészek segítik. Az eseményről itt olvashatsz bővebben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com