Hírek

Furcsa párról szól Hevér Dániel első nagyjátékfilmje, a Valami madarak

Elkezdődött és 25 napon át tart Hevér Dániel Valami madarak című első nagyjátékfilmjének forgatása, a főszereplő Kizlinger Lilla és Szacsvay László. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készülő alkotás producere a Szép csendben és Foglyok című filmeket jegyző Dreissiger László.

A Valami madarak szeretettel és humorral mesél egy generációkon átívelő barátságról és az öregedés feldolgozásáról – írja a Filmintézet sajtóközleménye. Béla (Szacsvay László) azt érzi, hogy a világ összeesküdött ellene, amikor a fia egy idősek otthonában helyezi el őt. Itt keresztezik egymás útját a vadóc Zoéval (Kizlinger Lilla), akit egy verekedés miatt közmunkára ítéltek. Míg Zoé kétségbeesetten próbál kapcsolódni az őt egyedül nevelő anyjához, Béla be akarja bizonyítani, hogy képes az önálló életre, hogy hazamehessen. Hiába van közel hatvan év közöttük, a hasonlóságuk és magányuk szövetségessé teszi őket.

A Valami madarak két generáció jeles színészeit hozza össze egy filmben. Bélát a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas Szacsvay László alakítja. Érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, akit film-, sorozat- és színházi alakításai mellett szinkronszerepeiről is jól ismer a nagyközönség. Partnere, a Zoét megformáló Kizlinger Lilla korának egyik ígéretes tehetsége: mindössze húszéves volt, amikor a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmmel elnyerte a Berlinálén a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat 2021-ben, az első magyar színésznőként. Míg Fliegauf Bence filmjében epizodista volt, a Valami madarak az első mozifilmes főszerepe.

„Hét hónapon át tartó szereplőválogatással és próbákkal a hátunk mögött iszonyú izgatottak vagyunk, hogy elkezdődött a forgatás, nagyon régóta készülünk erre”

– mondta Dreissiger László producer.

Bár a Valami madarak az első nagyjátékfilmje Hevér Dániel rendezőnek, korántsem most kezdte a szakmát. Kezdetben olyan – részben a magyarországi stúdiókban forgó – nagysikerű sorozatokon dolgozott, mint A korona, Vaják és a Válaszcsapás. Első kisjátékfilmje után felvételt nyert a Los Angeles-i AFI Conservatory filmrendező szakára. A mesterdiploma megszerzése után hollywoodi stúdiók forgatókönyv-olvasójaként dolgozott. Néhány éve azért jött haza, hogy megvalósítsa régi álmát, és elkészíthesse első mozifilmjét.

„Kertész Zsanett forgatókönyvíróval és Dreissiger László producerrel már több mint négy éve dolgozunk közösen a filmen, fantasztikus érzés, hogy most elkezdhetünk forgatni.” – nyilatkozta Hevér Dániel. „Biztos vagyok benne, hogy sokkal gyorsabban el fog szaladni ez a 25 nap, mint ahogy most gondolom.”

A forgatás 2022. szeptember 20. és október 26. között tart, amelyből 24 nap budapesti helyszínen, 1 nap pedig a Balatonnál zajlik. „A fő forgatási helyszínünket az Erzsébet-tábor kezelésében lévő Csillebérci Ifjúsági Szállóban találtuk meg az utolsó pillanatban. Mivel itt forog a film fele, nagy kő esett le a szívünkről.” – meséli Dreissiger. A Valami madarak további forgatási helyszínei között havannatelepi és újpalotai lakások, továbbá egy működő idősek otthona is szerepel. Az utolsó napon pályaudvari és vasúti felvételek mellett a Balaton partján fejezi be a munkát a stáb.

„Nagyon büszke vagyok a stábra, mind-mind olyan filmesek, akik amellett, hogy csodálatos szakemberek, még szuper jófejek is. Nagyon megnyugtató, hogy ők vesznek körül az első nagyjátékfilmem készítésénél. Emellett borzasztóan megtisztelő fantasztikus színészekkel együtt dolgozni, akik mind ugyanolyan lelkesek, mint mi.” – mesélte Hevér Dániel. „Különlegesek számomra a két ember barátságáról szóló történetek, mert igazából azt akarják mondani, hogy a legjobb dolog, ami történhet velünk, ha a megfelelő időben találkozunk a megfelelő emberrel. Béla és Zoé barátsága tele van kedves és néha keserédes pillanatokkal, amit rengeteg humorral, iróniával, és optimizmussal szeretnénk elmesélni.

Az öregedés sok szempontból tabutéma a társadalmunkban, ezért is érezzük fontosnak, hogy őszinte, felemelő módon meséljünk erről, hasonlóan ahhoz, ahogy az Életrevalók mesélt egy másik fontos szociális problémáról.”

A Valami madarak rendezője Hevér Dániel, forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, producere Dreissiger László, co-producerei Juhász Péter, Blik Dániel és Romwalter Judit, látványtervezői Nyitrai Anna és Gelsi Zoltán, vágója Csabai Attila, zeneszerzője pedig Kozma Kata.

A filmtervet az alkotók korábban pitchelték a Karlovy Vary filmfesztivál szakmai fórumán, és elnyerték a MIDPOINT Institute legjobb forgatókönyvnek járó fődíját. Most a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Filmfabriq és a 235 gyártásában, a Sparks koprodukciójában valósul meg.

A Valami madarak előreláthatólag 2023-ban kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!