Hírek Magazin

Gaál István filmnapokat rendeznek Pásztón

Gaál István - Sodrásban 1963

Gaál István - Sodrásban 1963Filmnapokkal emlékeznek Gaál István rendezőre Pásztón pénteken és szombaton. A program középpontjában az 50 éve készült Sodrásban (a képen) című film áll.

Levetítik a Gaál Istvánról készült utolsó portréfilmet, amelyet Shah Timor forgatott 2007-ben, a filmrendező halálának évében. Részt vesz a beszélgetéseken Sára Sándor, a Sodrásban operatőre, Gelencsér Gábor filmesztéta, Angelo Bernardini, a rendező római barátja és Pintér Judit filmkritikus – tájékoztatta Shah Gabriella, a szervező Gaál István Egyesület elnöke hétfőn az MTI-t.

A filmnapokat Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Sisák Imre, Pásztó polgármestere nyitja meg a Gaál István Kistérségi Központban.

Pénteken az 1963-ban készült Sodrásban című filmet is megnézhetik a filmnapok résztvevői. A vetítés előtt Pörös Géza filmtörténész mond bevezetőt, Fazekas Eszter, a MaNDA munkatársa a Sodrásban és a Magasiskola DVD-kiadásairól beszél, Keserü Katalin művészettörténész pedig felvételről, a Magyar Művészeti Akadémia anyagán emlékezik a filmre és rendezőjére.

Szombaton Gaál István és a társművészetek kapcsolatáról lesz szó Pásztón. Felidézik többek között a rendező Bartók – Az éjszaka zenéje című 1971-es filmjét, Várbíró Judit, a Gyökerek társ-forgatókönyvírója a zene megjelenéséről beszél Gaál István filmjeiben, Schrammel Imre keramikusművész pedig a rendező fotóit elemzi.

A filmnapok zárásaként Shah Gabriella művészettörténész a szülőföld szerepéről szól Gaál István és Csohány Kálmán művészetében, és tárlatvezetésre hívja a program résztvevőit a Gaál István emlékszobába és a Csohány Galériába.

A Gaál István-emlékszobát 2008-ban, a Kossuth-díjas filmrendező halálának első évfordulóján nyitották meg a Nógrád megyei Pásztón a művész bútoraival, könyvgyűjteményével, személyes tárgyaival. Az emlékszobát két éve egy nagyobb múzeumi helyiségbe költöztették át, ahol állandó kiállítást rendeztek be, és érintőképernyős kivetítőkön mutatják be Gaál István életművét.

A városban 2009-ben rendezték meg először a filmnapokat a salgótarjáni születésű Gaál István emlékére, aki gyermekkorát töltötte Pásztón. Gaál István idén lenne 80 éves.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya