Hírek Magazin

Gaál István filmnapokat rendeznek Pásztón

Gaál István - Sodrásban 1963

Gaál István - Sodrásban 1963Filmnapokkal emlékeznek Gaál István rendezőre Pásztón pénteken és szombaton. A program középpontjában az 50 éve készült Sodrásban (a képen) című film áll.

Levetítik a Gaál Istvánról készült utolsó portréfilmet, amelyet Shah Timor forgatott 2007-ben, a filmrendező halálának évében. Részt vesz a beszélgetéseken Sára Sándor, a Sodrásban operatőre, Gelencsér Gábor filmesztéta, Angelo Bernardini, a rendező római barátja és Pintér Judit filmkritikus – tájékoztatta Shah Gabriella, a szervező Gaál István Egyesület elnöke hétfőn az MTI-t.

A filmnapokat Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Sisák Imre, Pásztó polgármestere nyitja meg a Gaál István Kistérségi Központban.

Pénteken az 1963-ban készült Sodrásban című filmet is megnézhetik a filmnapok résztvevői. A vetítés előtt Pörös Géza filmtörténész mond bevezetőt, Fazekas Eszter, a MaNDA munkatársa a Sodrásban és a Magasiskola DVD-kiadásairól beszél, Keserü Katalin művészettörténész pedig felvételről, a Magyar Művészeti Akadémia anyagán emlékezik a filmre és rendezőjére.

Szombaton Gaál István és a társművészetek kapcsolatáról lesz szó Pásztón. Felidézik többek között a rendező Bartók – Az éjszaka zenéje című 1971-es filmjét, Várbíró Judit, a Gyökerek társ-forgatókönyvírója a zene megjelenéséről beszél Gaál István filmjeiben, Schrammel Imre keramikusművész pedig a rendező fotóit elemzi.

A filmnapok zárásaként Shah Gabriella művészettörténész a szülőföld szerepéről szól Gaál István és Csohány Kálmán művészetében, és tárlatvezetésre hívja a program résztvevőit a Gaál István emlékszobába és a Csohány Galériába.

A Gaál István-emlékszobát 2008-ban, a Kossuth-díjas filmrendező halálának első évfordulóján nyitották meg a Nógrád megyei Pásztón a művész bútoraival, könyvgyűjteményével, személyes tárgyaival. Az emlékszobát két éve egy nagyobb múzeumi helyiségbe költöztették át, ahol állandó kiállítást rendeztek be, és érintőképernyős kivetítőkön mutatják be Gaál István életművét.

A városban 2009-ben rendezték meg először a filmnapokat a salgótarjáni születésű Gaál István emlékére, aki gyermekkorát töltötte Pásztón. Gaál István idén lenne 80 éves.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com