Hírek Magazin

Gaál István filmnapokat rendeznek Pásztón

Gaál István - Sodrásban 1963

Gaál István - Sodrásban 1963Filmnapokkal emlékeznek Gaál István rendezőre Pásztón pénteken és szombaton. A program középpontjában az 50 éve készült Sodrásban (a képen) című film áll.

Levetítik a Gaál Istvánról készült utolsó portréfilmet, amelyet Shah Timor forgatott 2007-ben, a filmrendező halálának évében. Részt vesz a beszélgetéseken Sára Sándor, a Sodrásban operatőre, Gelencsér Gábor filmesztéta, Angelo Bernardini, a rendező római barátja és Pintér Judit filmkritikus – tájékoztatta Shah Gabriella, a szervező Gaál István Egyesület elnöke hétfőn az MTI-t.

A filmnapokat Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Sisák Imre, Pásztó polgármestere nyitja meg a Gaál István Kistérségi Központban.

Pénteken az 1963-ban készült Sodrásban című filmet is megnézhetik a filmnapok résztvevői. A vetítés előtt Pörös Géza filmtörténész mond bevezetőt, Fazekas Eszter, a MaNDA munkatársa a Sodrásban és a Magasiskola DVD-kiadásairól beszél, Keserü Katalin művészettörténész pedig felvételről, a Magyar Művészeti Akadémia anyagán emlékezik a filmre és rendezőjére.

Szombaton Gaál István és a társművészetek kapcsolatáról lesz szó Pásztón. Felidézik többek között a rendező Bartók – Az éjszaka zenéje című 1971-es filmjét, Várbíró Judit, a Gyökerek társ-forgatókönyvírója a zene megjelenéséről beszél Gaál István filmjeiben, Schrammel Imre keramikusművész pedig a rendező fotóit elemzi.

A filmnapok zárásaként Shah Gabriella művészettörténész a szülőföld szerepéről szól Gaál István és Csohány Kálmán művészetében, és tárlatvezetésre hívja a program résztvevőit a Gaál István emlékszobába és a Csohány Galériába.

A Gaál István-emlékszobát 2008-ban, a Kossuth-díjas filmrendező halálának első évfordulóján nyitották meg a Nógrád megyei Pásztón a művész bútoraival, könyvgyűjteményével, személyes tárgyaival. Az emlékszobát két éve egy nagyobb múzeumi helyiségbe költöztették át, ahol állandó kiállítást rendeztek be, és érintőképernyős kivetítőkön mutatják be Gaál István életművét.

A városban 2009-ben rendezték meg először a filmnapokat a salgótarjáni születésű Gaál István emlékére, aki gyermekkorát töltötte Pásztón. Gaál István idén lenne 80 éves.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..