Hírek

GagaOOLala, vagyis így streamelj ázsiai LMBTQ tartalmakat

Ashamed (2010)

A távol-keleti LMBTQ filmeket és sorozatokat összefogó GagaOOLala kiterjesztette a szolgáltatásait a világ számára.

A tajvani GagaOOLala LMBTQ központú filmeket összegyűjtő streaming szolgáltató elérhetővé vált világszerte. Ebben az esetben a világszerte valóban azt jelenti, hogy az egész világon, így akár Magyarországon is. Kivételt képez Kína és Észak-Korea, de hazánkból egy regisztráció után máris böngészhetünk az ingyenes szekcióban és 7 dollárért a teljes, ezer filmet és sorozatot számláló kínálatból válogathatunk.

A GagaOOLala bár nem az első LMBTQ tartalmakra specializálódott streaming szolgáltató (egy hasonló például a Revry), de az első, ami a kelet-ázsiai nézőpontból szól a közönséghez. A szolgáltatás mögött álló Portico Media vezérigazgatója, Jay Lin szerint a többi hasonló szolgáltatás kizárólagosan nyugati.

„Van pár ázsiai film, de ha van is, azok általában amerikai-ázsiai, vagy valamilyen nyugati nézőpontból beszélnek. Ez az első alkalom, hogy elérhetővé válik egy streaming szolgáltató ekkora ázsiai tartalommal” – fogalmazott az igazgató a Varietynek.

Fantasy of the Girls (2018)

A GagaOOLala elnevezése a Gaga és Lala, vagyis a meleg és leszbikus szavak kínai szleng megfelelőiből tevődik össze. A szolgáltatás Tajvan területén 2016-ban indult, majd lassan terjeszkedett Ázsia szerte. Párhuzamosan pedig saját tartalmat is gyártott, köztük egészestés játékfilmeket (The Teacher) és sorozatokat, többek között az első szingapúri produkciót, aminek középpontjában egy leszbikus pár áll: Handsome Stewardess.

A GagaOOLala felületére tudunk ingyenesen is regisztrálni, ekkor elérhetővé válnak számunkra az ingyenes szekcióba tartozó nagy- és kisfilmek, de minden sorozat első része is ingyenesen nézhető.

Sodom’s Cat (2016)

A marketing felől az első számú célpont az angol nyelvterületeken, azon belül is a nagyvárosokban élők. A filmek és sorozatok egyelőre kínai és angol felirattal érhetőek el, de tervezik más nyelvűek élesítését is a kattintások számától függően. Bár a szolgáltatás nagyban épít a kínai nyelvre, Kínában mégsem elérhető a meleg tartalmakat érintő cenzúra miatt.

A jövőre nézve Lin elmondta, hogy „remélem, képesek leszünk izgalmas koprodukciók gyártására. Történeteket szeretnénk megmutatni, amik nem korlátozódnak egy bizonyos területre. Ez egy hosszútávú feladat, egyelőre kézzel fogható térkép nélkül.”

A GagaOOLala letölthető Androidra és IOS-re, de a böngészőnkből is elérhetjük.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.