Hírek

Galaxis útikalauz stopposoknak sorozat jön!!

Hallod? Galaxis útikalauz stopposoknak sorozat jön!!

Minden kétségen felül áll, hogy a világ legjobb komikus regénye (illetve öt hatrészes trilógiája) Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvsorozata. Ha nem értesz egyet, akkor még biztos nem olvastad, szóval lécci…? Megvárom.

Sikerült?

No, most hogy így egyetértünk a könyv tökéletes felülmúlhatatlanságában, itt a jó hír: a Hulu Galaxis útikalauz stopposoknak sorozatot fejleszt (– írja a Deadline).

A 2005-ös film szereplői.

 

Egy nagyobb hírverést kapott film már készült, galaktikus távlatokból nézve igazán nemrég, 2005-ben: ez a nagyvásznas, impresszíven látványos és voltaképpen igazán nem is rossz moziadaptáció (Martin Freeman, Sam Rockwell, Mos Def és Zooey Deschanel szereplésével) olykor csaknem visszaadta a könyv humorát. Az Útikalauz eredetileg amúgy a BBC rádiójátékaként látott napvilágot, és az évtizedek során készült belőle tévésorozat, videójáték, képregény és egy újabb rádiósorozat is.

De maguk az eredeti könyvek voltaképpen még mindig kiaknázatlan aranybányának számítanak. Az adaptációk egyike sem érte el azt a népszerűséget, aminek a lehetősége benne van az anyagban, rajongói körökből pedig mindig is kisebb-nagyobb nyaffok és nyiffek kísérték őket.

De most itt a tévésorozatok aranykora, soha nem látott költségvetésekkel, technikai lehetőségekkel és a sorozatokhoz migráló tehetségekkel –

ha tehát elfogadjuk, hogy az élet értelme 42, abból logikusan következik az is, hogy a kis képernyő aranykorának az értelme pedig az, hogy egyszer elkészüljön egy igazán méltó Galaxis útikalauz stopposoknak sorozat.

A lelkesedésünket legfeljebb az törheti le, hogy minden belátás alapján jó nehéz ügy lesz az újabb adaptáció. A könyv elsősorban az utánozhatatlan, felülmúlhatatlan, galaxisrengető szövegkomédiára épül, a helyzet- és karakter-komikum inkább másodlagos, márpedig filmben természetesen csak ezek a másodlagos humorforrások érvényesülhetnek – hacsak a Hulu nem dolgoz be egy adag vizuális humort a sorozatba, amit pedig a könyv nem tud, nyilván.

És az Útikalauz vékony késélen egyensúlyoz: egy csomó helyzete, kalandja, karaktere nemcsak az értelmét veszíti el (azt a keveset, ami van neki), de a humorát is, ha kivesszük a könyvek kontextusából.

De ne ess pánikba!

Egy jó adaptáció elméletileg megvalósítható – csak a valószínűsége olyan csekély, hogy a sikeréhez leginkább egy Valószínűtlenségi Hajtómű kellene.

A sorozatot Carlton Cuse, a Jack Ryan és a Lost executive producere, és Jason Fuchs, a Wonder Woman írója kezdi megvalósítani az ABC Signature, az ABC Studios streaming divíziója keretében; állítólag mindketten a könyvsorozat nagy rajongói. A Hulu többségi tulajdonosa pedig a Disney, és a könyvsorozat adaptációs jogai is a Disney-nél vannak, tehát alapvetően ismét egy Disney-produkciónak nézünk elébe. (Ez aztán jót tesz majd a könyv kissé merészebb, nem-annyira-családbarát vonulatainak!)

Galaxis útikalauz stopposoknak – voltaképpen – Disney-sorozat tehát jön, mint a sárga buldózerek és a vogonok. Annak a gondolata pedig, hogy nyomasztó valószínűséggel el fogják szúrni, ezentúl inkább el se kezdjen töprengeni azon, hogy esélyt adjon-e magának felbukkanni a fejünkben.

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya