Hírek

Gazdag Gyula filmjeit vetítik a Cirko Moziban

A Cirko-Gejzír Mozi tavaszi retrospektív életműsorozatában Gazdag Gyula életművét mutatja be. Az első vetítésen a rendező is jelen lesz.

Dobozba zárt filmek címmel Gazdag Gyula-retrospektívet rendez a Cirko-Gejzír Mozi. A nyitóeseményen, április 6-án a Bástyasétány ’74-et vetítik, előtte a hosszú éveken át Amerikában élő és tanító rendezővel Víg Emőke filmesztéta beszélget betiltott filmekről és az életpályájáról.

A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjei nélkül nehezebb lenne megérteni a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek a mai napig magával ragadják a nézőt – ígéri a mozi sajtóközleménye. Az elkészülésükkor dobozba zárt filmek nagy részét csak a rendszerváltás után vetítették, attól kezdve azonban világszerte.

Gazdag Gyula díjnyertes alkotásainak köszönhetően került a UCLA-re tanárként, valamint a Sundance-re mentorként is.

Az elmúlt években a Nemzeti Filmintézet digitalizálási és restaurálási programjának keretében több filmjét is felújították. Ezek közül az 1987-es Hol volt, hol nem volt az egyik legismertebb, csaknem ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt: többek között Cannes-ban, Londonban, Torontóban és Sydney-ben. Díjat nyert Locarnóban, Salernóban és Sitges-ben.

Gazdag Gyula az University of California Los Angeles (UCLA) film, televízió és digitális média tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője. Gazdag Gyulát 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választották.

A filmek előtt Víg Emőke tart bevezetőt, Gazdag Gyula pedig kifejezetten a jelenlegi retrospektívhez készült, rövid, előre rögzített interjúkban beszél a filmek születéséről.

A teljes program:

Április 6. szombat Bástyasétány hetvennégy (1974) A vetítés előtt közönségtalálkozó a rendezővel

Április 9. kedd Elveszett illúziók (1983)

Április 23. kedd Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1969) + A válogatás (1973)

Április 30. kedd Társasutazás (1984)

Május 7. kedd A határozat (1973)

Május 14. kedd A bankett (1979)

Május 21. kedd A sípoló macskakő (1972)

Május 28. kedd Hol volt, hol nem volt (1987)

Június 4. kedd Túsztörténet (1989)

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com